Enel plasează pe pieţe o emisiune de obligatiuni de 3,4 miliarde de euro

Enel plasează pe pieţele americane şi internaţionale o emisiune de obligaţiuni multi-tranşă record, în valoare de patru miliarde de dolari (3,4 miliarde de euro), care vizează accelerarea atingerii obiectivelor de finanţare durabillă.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis joi AGERPRES, obligaţiunile au fost plasate în patru tranşe, iar veniturile rezultate urmează să finanţeze răscumpărarea a patru emisiuni de obligaţiuni convenţionale ale Enel Finance International NV, cu o valoare nominală totală de 6 miliarde de dolari, ca parte a planului Grupului de a accelera realizarea obiectivelor sale privind ponderea surselor de finanţare durabilă în datoria totală brută.

„În următorii ani vom asista la o accelerare puternică a investiţiilor aliniate la ODD, ceea ce va reprezenta o pârghie esenţială în crearea de valoare sustenabilă pe termen lung, pentru toată lumea. În conformitate cu modelul nostru de business, care plasează sustenabilitatea în centrul alegerilor noastre, continuăm să accelerăm îndeplinirea obiectivelor de finanţare durabilă, cu o nouă tranzacţie record, cu care atingem noi niveluri pe pieţele de capital şi care va finanţa răscumpărarea a patru obligaţiuni convenţionale cu valoare nominală de 6 miliarde de dolari. Suntem ferm convinşi că finanţarea durabilă va stimula consolidarea pieţelor de capital sustenabile în următorii ani, plasând obiectivele legate de ODD şi valoarea financiară în centrul structurii sale, înlocuind treptat instrumentele convenţionale de finanţare”, a declarat directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli.

Operaţiunea a fost precedată de plasarea cu succes, în luna iunie a acestui an, a unor obligaţiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate, în trei tranşe, de 3,25 miliarde de euro, şi reprezintă cea mai mare tranzacţie asociată obiectivelor de sustenabilitate de pe pieţele de capital pentru instrumente cu venit fix, precum şi cea mai mare tranzacţie de finanţare sustenabilă a anului de pe aceste pieţe realizată până în prezent de un emitent corporate.

Obligaţiunile sunt garantate de Enel, iar emisiunea a fost suprasubscrisă de trei ori, înregistrând oferte de circa 12 miliarde de dolari şi o participare importantă din partea investitorilor responsabili social (SRI), permiţând Grupului Enel să-şi diversifice baza de investitori.

„Tranzacţia este conformă cu Cadrul actualizat în ianuarie 2021, care integrează pe deplin sustenabilitatea în programul global de finanţare al Grupului. Cadrul este aliniat cu „Principiile obligaţiunilor asociate obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociaţiei pieţei de capital internaţionale (ICMA) şi cu „Principiile de împrumut asociat obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociaţiei pieţei împrumuturilor (LMA), verificate de Vigeo Eiris. În conformitate cu Cadrul, cele patru tranşe ale obligaţiuni sunt legate de Indicatorul cheie de performanţă (KPI) privind valoarea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1) la nivel de grup, măsurat în grame de CO2eq pe kWh, contribuind la realizarea Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 13 al Organizaţiei Naţiunilor Unite. În acest sens, în octombrie 2020, Enel a anunţat o revizuire a ţintei de reducere până în 2030 a emisiilor directe de gaze cu efect de seră în Scopul 1, până la un nivel cu 8% mai scăzut faţă de 2017, ceea ce ar însemna o valoare de 82g CO2eq / kWh. Ţinta este certificată de iniţiativa Science Based Targets (SBTi) ca fiind eficientă în efortul de limitare a încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile preindustriale”, menţionează compania.

Pe lângă această tranzacţie, Enel Finance International NV a semnat cu patru bănci noi tranzacţii de tip swap pe valute încrucişate, de asemenea legate de obiective de sustenabilitate, pentru a acoperi riscul privind rata de schimb valutar dolar – euro şi riscul de dobândă. Caracteristica notabilă a acestor instrumente derivate este angajamentul contrapărţilor de a realiza SPT-uri specifice şi ambiţioase, ceea ce implică fie o reducere fie o penalitate aplicată costului tranzacţiei, în funcţie de capacitatea fiecărei contrapărţi de a-şi îndeplini SPT-ul aferent.

Emisiunea de obligaţiuni şi Oferta au fost susţinute de un sindicat de bănci, iar co-subscriitori principali au fost Barclays, BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Credit Agricole, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan, Mizuho, Morgan Stanley, Societe Generale şi SMBC.

În acest context, emisiunii i s-a atribuit un rating provizoriu de BBB + de către Standard & Poor’s, A- de către Fitch şi Baa1 de către Moody’s.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *