Enel anunță oficial ieșirea din România în 2023. Activele vor fi scoase la vânzare

Grupul italian Enel, prezent în România pe segmentul de distribuție, furnizare și producție de energie electrică intenționează să iasă în 2023 de pe piața din România

“Exit from Romania” scrie în prezentarea pe care o susține chiar acum directorul general al Enel, Francesco Starace, la Milano, la evenimentul anual al companiei, “Capital Markets Day”.

Ieșirea face parte din strategie de repoziționare strategică a grupului, care în 2023 mai presupune ieșirea din Peru și Argentina.

„Anul de referință al strategiei de eficientizare pe termen lung a grupului este preconizat a fi 2023. În mod specific:

-activitățile din Europa se vor concentra în jurul Italiei și Spaniei, cu vânzarea activelor din România;
în America Latină, Grupul se așteaptă să se retragă din Peru și Argentina;
-unele zone geografice, cum ar fi Australia și Grecia, se așteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship;
-se preconizează că se va cristaliza valoarea portofoliului de gaze din Spania;
s-e așteaptă ca activele din Ceará să fie vândute pentru a se concentra mai mult pe rețelele de distribuție din mega-orașe (Rio și São Paulo);
-se va cristaliza, de asemenea, valoarea altor active regenerabile minore care nu sunt legate de baze de clienți importante în aval”, arată Enel.

Enel  intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilităţi

Presa din Grecia relata în luna octombrie a acestui an că grupul energetic grec PPC (Power Public Corporation) ar intenționea să cumpere activele grupului Enel din România. Enel a negat ulteriori informația.

Italienii au mai vrut să vândă acum trei ani operațiunile din România dar s-au răzgândit și au anunțat că vor „suprainvesti” în România, dar asta a fost înainte de venirea crizei. PPC are avantajul că actualul CEO a fost șef al Enel România, deci cunoaște foarte bine compania.

Și mai recent, luna aceasta, mai multe surse au declarat pentru Bloomberg că grupul italian de utilităţi Enel SpA analizează noi vânzări de active din afara Italiei, în ideea de a-şi reduce datoriile de 70 de miliarde de euro şi a putea finanţa noi investiţii.

Ce are Enel în România

Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de circa 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 130.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.

Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt printre principalii furnizori de energie din țară, iar oferta lor include atât electricitate și gaze naturale, cât și servicii de asistență pentru casă.

Enel Green Power România este unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din țară, cu o capacitate instalată de 534 MW prin cele 12 instalații eoliene și fotovoltaice situate în Dobrogea, Banat, Oltenia și Muntenia.

Enel X România este parte din Enel X, linia de afaceri globală a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale

Știrea se actualizează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *