Enel, marele câştigător de pe piaţa concurenţială de electricitate. Electrica, marele perdant

Enel şi E.On sunt furnizorii mari de energie care au crescut semnificativ pe piaţa concurenţială, o piaţă pe care fostul lider, Electrica, scade accentuat. 

Clasamentul furnizorilor de energie din piaţa concurenţială din primele nouă luni ale anului trecut (ultimele date disponibile), arată că Electrica SA, liderul acestei pieţe în perioada similară a anului 2016, pierde accentuat, în condiţiile în care italienii de la Enel şi nemţii de E.On au câştigat procente bune pe o piaţă în creştere.

Consumul clienţilor care primesc energie electrică în regim concurenţial a fost de 26,79 TWh în primele nouă luni ale anului trecut, cu peste 8% mai mare decât cei 24,69 TWh consumaţi în primele nouă luni ale anului 2016, potrivit ultimelor date ale Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei.
Pe această piaţă, cel mai bine stau italienii de la Enel, dacă adunăm cota de piaţă ale celor două firme de furnizare pe care le deţin, Enel Energie şi Enel Energie Muntenia. Împreună, au 16,58% din piaţă la finalul primelor nouă luni din 2017. O creştere semnificativă faţă de procentul însumat în primele nouă luni din 2016: 7,86% din piaţă. Deci, într-un an, Enel şi-a dublat cota de piaţă.

Electrica Furnizare, compania românească privată dar cu statul cel mai mare acţionar, era, în primele nouă luni din 2016, liderul detaşat al pieţei concurenţiale a furnizării de energie electrică, cu 15,89% din piaţă. Însă, după primele două luni din 2017, situaţia stă mai rau. Pe fondul creşterii pieţei, Electrica nu doar că nu şi-a menţinut cota, dar a şi pierdut patru punctre procentuale, coborând la 11,74%. Dacă am socoti cele două firme de furnizare ale celor de la Enel separat, Electrica rămâne totuşi liderul pieţei, dar, dacă le luăm împreună, Electrica a fost detronată de Enel.

Citeşte şi:

Energia electrică vândută angro în România, cea mai mare scumpire din toată Europa. Preţurile sunt mai mari decât în Franţa sau Germania

Nemţii de la E.On au crescut şi ei, ajungând la o cotă de 10,16% din piaţa concurenţială, după primele nouă luni ale anului trecut, de la 6,80% în 2016. Iar cehii de la CEZ, al patrulea mare furnizor de ultimă instanţă au scăzut şi ei uşor, de 4,72% la 4,46%, în aceeaşi perioadă de referinţă.

Piaţa de energie electrică a fost liberalizată total, şi pentru populaţie, de la 1 ianuarie 2017, dar şi înainte de această dată consumatorii casnici puteau să schimbe contractul şi/sau furnizorul şi să treacă de pe piaţa reglementată pe cea concurenţială. Dacă socotim datele de la finalul lunii 2017, consumul casnicilor care au trecut pe concurenţial este totuşi mic (0,85 TWh), faţă de cel al clienţilor comerciali, mari sau mici, de 25,94 TWh. Este de aşteptat ca datele de la finalul anului să arate o creştere a consumului populaţiei pe această piaţă, deşi acesta va rămâne în continuare mic faţă de cel al clienţilor comerciali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *