Enel lansează o nouă companie, Gridspertise, dedicată transformării digitale a rețelelor electrice

Noua companie a Grupului Enel a fost prezentată astăzi în cadrul unui eveniment digital. Gridspertise este o nouă filială ce are ca scop sprijinirea DSO în trecerea la o noua eră  de rețele inteligente sustenabile și fiabile pentru toți, arată compania într-un comunicat.

“Suntem mândri să lansăm Gridspertise, încredințându-i expertiza noastră solidă în transformarea rețelelor de distribuție din întreaga lume în rețele inteligente”, a declarat Francesco Starace, CEO și Director General al Enel.

“Tranziția energetică trebuie să se bazeze pe electricitatea din surse regenerabile distribuită eficient de rețelele inteligente, deschisă tuturor actorilor din sectorul energetic dispuși să contribuie la crearea unui viitor complet electric. Rețelele inteligente fiabile și flexibile sunt principalul factor care va contribui la atingerea obiectivelor noastre privind decarbonizarea și electrificarea, deschizând calea către un viitor cu zero emisii de carbon.”

“Noua inițiativă reunește abilitățile unice pe care Enel le-a câștigat prin digitalizarea progresivă a rețelelor sale formate din peste 2,2 milioane de km de linii electrice, monitorizate de sute de mii de puncte de telecontrol din întreaga lume. Experiența acumulată de Enel timp de 20 de ani în domeniul contoarelor inteligente, prin derularea unor proiecte de mare amploare, ce depășesc 44 de milioane de dispozitive active conectate la rețelele sale, și printr-un management digital eficient cu peste 30 de milioane de operațiuni efectuate în fiecare an de cele 13 companii de distribuție, active în opt țări reprezintă garanția  că toate soluțiile oferite de Gridspertise vor fi fiabile și testate la scară largă”, a declarat Antonio Cammisecra, Head al Enel Global Infrastructure and Networks.

“Misiunea Gridspertise este să devină un partener de încredere pentru DSO în întreaga lume. Compania  va sprijini societățile de distribuție a energiei electrice, indiferent de dimensiune și localizare, să ofere soluții integrate de rețele inteligente care să raspundă nevoilor utilizatorilor rețelei și ale clienților finali”, a declarat Robert Denda, CEO Gridspertise.

“Portofoliul de produse și servicii al Gridspertise evidențiază angajamentul companiei de a oferi soluții inovatoare, circulare, solide, care au fost testate pe teren la scară largă, concepute pentru a crea valoare”, arată Enel în comunicat.

Pentru a crea rețele inteligente sustenabile și fiabile, alături de promovarea unei utilizări mai eficiente a energiei și includerea de noi servicii, oferta este structurată în jurul a trei domenii prioritare ale nevoilor de digitalizare ale DSO pe întregul lanț valoric:

  • Măsurarea și digitalizarea tehnologiilor Grid Edge, axate pe creșterea implicării clienților și a participării părților interesate prin contorizare inteligentă și tehnologii grid edge, care permit, de asemenea, implicarea prosumatorilor de energie electrică pe piețe;
  • Digitalizarea infrastructurii rețelei, menită să stimuleze inteligența și flexibilitatea rețelelor electrice, pentru a accelera digitalizarea la nivel global, sporind eficiența, fiabilitatea și calitatea serviciilor și sprijinind DSO pentru a face față provocărilor cu care se confruntă operațiunile de rețea;
  • Digitalizarea operațiunilor pe teren, care vizează creșterea eficienței operaționale prin soluții inovatoare destinate proceselor de planificare și operare, sporind în același timp siguranța atât pentru lucrătorii interni, cât și pentru contractori.

“Soluțiile  și serviciile furnizate de Gridspertise oferă beneficii întregului ecosistem electric. DSO  pot îmbunătăți calitatea serviciilor, reduce costurile operaționale, pot optimiza investițiile în infrastructură și pot spori siguranța, productivitatea și sustenabilitatea operațiunilor pe teren.

Părțile interesate din rețea sau cei care utilizează infrastructura pentru a dezvolta modele de afaceri legate de energia electrică pot beneficia de transformarea rețelelor în platforme deschise resurselor de energie distribuite și pot facilita dezvoltarea pieței serviciilor energetice, inclusiv flexibilitatea, și electrificarea utilizărilor finale.

Pe de altă parte, utilizatorii finali ai DSO beneficiază de o alimentare cu energie electrică mai fiabilă, care permite electrificarea completă a consumurilor proprii de energie, promovând în același timp eficiența energetică printr-un control mai bun al datelor și permitând participarea la piețele de energie, facilitând transformarea în prosumator, integrând stocarea staționară individuală sau participarea la schemele de agregare cu vehiculele lor electrice.

Gridspertise va viza în primă fază piețele din Europa și America Latină, unde Grupul Enel are deja o prezență puternică, și va urmări să se extindă spre America de Nord și Asia-Pacific, unde investițiile în rețele inteligente vor conduce la proiecte de modernizare a infrastructurii în viitorul apropiat”, arată compania.

Enel este o companie energetică multinațională și un lider integrat pe piețele globale de electricitate și energie din surse regenerabile, precum și un operator important pe piață retail de gaze. Enel este cea mai mare companie de utilități din Europa după EBITDA din activități curente și activează în peste 30 de țări din lume, producând energie cu o capacitate instalată de circa 89 GW. Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri și, cu cei peste 75 de milioane de utilizatori finali, este cel mai important operator de rețea la nivel global1.

Grupul aduce energie în aproximativ 70 de milioane de case și companii și are cea mai mare bază de clienți la nivel mondial. Divizia de energii regenerabile a Enel, Enel Green Power, este cel mai mare jucător privat în domeniul energiei regenerabile și operează centrale cu o capacitate instalată de circa 50 GW din surse eoliene, solare, geo-termale și hidro în Europa, America, Africa, Asia și Oceania. Enel X, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, este lider mondial în servicii de echilibrare a rețelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate totală de circa 7,4 GW, gestionată la nivel global; compania a instalat circa 137 MW de capacitate de stocare și, în sectorul mobilității electrice, 232.000 de puncte de încărcare2 a vehiculelor electrice pe tot globul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *