Grupul Enel anunţă vânzarea a 50% din compania de telecomunicații Open Fiber pentru suma de 2,65 miliarde de euro, încheierea tranzacţiei fiind preconizată în ultimul trimestru al anului 2021.
„(…) aseară (4 august 2021, n.r.) au fost semnate contractele referitoare la vânzarea întregii participaţii deţinute la Open Fiber SpA (…) Este vorba despre 50% din capitalul social al Open Fiber. Mai exact, contractul referitor la vânzarea a 40% din capitalul social al Open Fiber către Macquarie Asset Management implică o contravaloare de 2,12 miliarde de euro şi include transferul a 80% din partea Enel a împrumutului acţionarilor acordat către Open Fiber, inclusiv dobânzile acumulate. În conformitate cu ceea ce a fost deja anunţat, contractul prevede că valoarea de mai sus va fi majorată la o rată de 9% pe an, calculată de la 1 iulie 2021 şi până la încheierea tranzacţiei”, se arată într-un comunicat de presă al companiei, transmis joi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, contractul referitor la vânzarea a 10% din capitalul social al Open Fiber către CDP Equity SpA („CDPE”) implică, totodată, contravaloarea de 530 milioane de euro şi include transferul către CDPE a 20% din partea Enel a împrumutului acţionarilor acordat către Open Fiber, inclusiv dobânzile acumulate.
Oficialii Enel precizează că încheierea vânzării către Macquarie Asset Management şi CDPE a întregii participaţii deţinute la Open Fiber, preconizată pentru ultimul trimestru al anului 2021, este supusă unei serii de condiţii, inclusiv: obţinerea, de către băncile care creditează Open Fiber, a derogărilor necesare pentru transferul către Macquarie Asset Management a pachetului de 40% al Enel în Open Fiber; obţinerea diferitelor autorizaţii administrative necesare pentru transferul către Macquarie Asset Management şi CDPE a întregului pachet Enel în Open Fiber, în special în legătură cu procedura golden power (drept de veto) a Preşedinţiei Consiliului de Miniştri al Italiei şi cu aprobarea care urmează să fie emisă de Autoritatea pentru Concurenţă a UE.
Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.
În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005.
Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud – inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.