Grupul italian Enel începe reorganziarea activităților sale din România, potrivit unor surse din piața de energie. Statul roman a fost înștiințat.
Reorganizarea activităților grupului italian Enel din România, care a mai fost avută în vedere anii trecuți, când Enel tatona posibilitatea de a vinde afacerile de la noi, dar a fost ulterior abanadonată, revine în actualitate.
Aflăm despre acest lucru dintr-o informare a Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), societate a statului roman care, printre altele, este acționar minoritar și la unele dintre companiile pe care le deține Enel în România.
“Se ia act de Memorandumul de înțelegere dintre Enel SpA și SAPE SA și se mandatează Directoratul să desfășoare atât procedurile legale premergătoare, cât și cele de negociere necesare în procesul de reorganizare a societăților din grupul Enel”, se arată într-o decizie a Adunării Generale a Acționarilor SAPE de la finalul lunii trecute. Asta după ce, cu o lună înainte, AGA SAPE aproba “achiziția serviciilor având ca obiect consultanță, asistență și reprezentare juridică a SAPE SA în procesul de reorganizare a societăților din România ale Grupului Enel și mandatarea Directoratului SAPE SA pentru organizarea procedurii de achiziție a serviciilor și semnarea contractului de servicii aferent”.
Nu vă putem da încă detalii, cel puțin oficiale, despre ce presupune această reorganizare, pentru că acest proces, aflat încă la început, este confidențial. “Nu putem oferi comentarii pe această temă din rațiuni de confidențialitate”, ne-au răspuns reprezentanții Enel întrebați despre ce conține memorandumul și ce înseamnă de fapt reorganizarea.
Mai multe surse din piață ne-au explicat însă că această reorganizare presupune de fapt o eficientizare a activităților din România, și anumire contopirea companiilor din grup care au practic aceeași activitate. Spre exemplu, cele trei companii de distribuție a energiei electrice pe care le controlează Enel în România, e-distribuție Banat, Dobrogea, și Muntenia Sud ar urma să fie o singură companie, proces destul de asemănător cu ce face Electrica- fuziunea celor trei societăți de distribuție. Nu este clar încă dacă for fuziona și cele două companii de furnizare. Ceea ce am mai aflat este că, în trecut, ideea italienilor era să formeze un fel de holding care să grupeze toate companiile pe care le controlează în România, sub umbrela Enel România, care ar fi un fel de firmă-mamă.
Dacă pentru Enel ideea, de fapt logică pentru simplificare și pentru un plus de eficiență, nu presupune mari bătăi de cap (acum compania, de exemplu, este în proces de fuzionare a tuturor activelor sale din America Latina din sectorul producției din surse regenerabile, operate de Enel Green Power – 130 de centrale, 13.300 MW instalați) , pentru stat, care este reprezentat prin SAPE, chestiunea este ceva mai complicată. Enel controlează nouă companii în România, la unele statul are anumite cote de participare, la altele mai puține, iar la altele deloc. Or, în urma reorganizărilor, SAPE ar putea fi acționar în una (sau mai multe companii) rezultate din fuziuni care implică firme din grupul Enel în care nu are participații (Enel Green Power, de exemplu, unde statul nu e acționar) – de aceea trebuie stabilit cum se vor ajusta participațiile statului român în noua sau noile companii.
Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, cu circa 530 MW instalați în parcuri eoliene și fotovoltaice, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.