Enel intră în programul guvernamental de montare de panouri fotovoltaice subvenţionate

Enel, companie care distribuie energia în trei dintre cele opt zone de reţea din România, unde este şi furnizor de ultimă instanţă obligat, intră în programul derulat e Administraţia Fondului de Mediu prin care se oferă subvenţii de până la 20.000 de lei persoanelor fizice care doresc să îşi monteze panouri fotovoltaice acasă.

Enel Energie este una dintre cele 93 de firme care au cerut la AFM să se înscrie pentru a fi instalator validat în cadrul programului, a cărei solicitare a fost momentan respinsă.

Înainte de a vă spune motivele respingerii, prezenţa Enel pe această listă este dovada clară că una dintre cele mai mari companii din zona de distribuţie şi furnizare intră pe acest segment, după ce şi cehii de la CEZ , care sunt distribuitor şi FUI obligat într-o singură zonă, Oltenia, au anunţat că fac acest lucru. În trecut, oficialii Enel au mai spus că ar fi de principiu interesaţi de acest program, dar nu au oferit ceva concret.

AFM a respins solicitarea Enel din mai multe motive, în general birocratice. Iată motivarea Autorităţii:

“Nu se poate constata daca semnatarul cererii de validare are puteri de reprezentare a societatii in relatia cu terii. Potrivit certificatului constatator depus la dosar, semnatarul cererii de validare are puterile prevazute in Hotararea Consiliului de Administratie. Astfel, este necesara prezentarea documentului din care rezulta ca semnatarul cererii de validare are puteri de reprezentare a societatii in relatia cu tertii.  Conform certificatului de atestare nr. 1699/25.01.2019, solicitantul înregistrează obligații de plată la Fondul pentru mediu. Nu a depus documente care sa ateste experienta in intretinere/mentenanta a sistemelor de panouri fotovoltaice”.

Am solicitat companiei precizări în legătură cu situaţia creată, iar Enel confirmă intenţia de a intra în acest program şi va transmite documentele suplimentare cerute. În ceea ce priveşte datoria, suma este infimă, şi a fost deja plătită.

„Enel Energie și Enel Energie Muntenia vor depune documente suplimentare pentru a clarifica faptul că cele două societăți îndeplinesc cerințele legale pentru a deveni instalatori autorizați de panouri fotovoltaice. În ceea ce privește înregistrarea de obligații de plată ale companiilor către Fondul de Mediu, menționăm că cele două societăți au transmis la plată sumele respective, în valoare totală de 1.786 de lei, și vor verifica situația procesării acestora”, au transmis reprezentanţii Enel.

Citeşte şi:

Ce trebuie să facă autorităţile ca să uşureze instalarea panourilor fotovoltaice acasă – Greenpeace

La nivel global, grupul Enel deţine Enel Green Power, divizia grupului specializată în producţia de energie din surse regenerabile. Enel Green Power operează o capacitate instalată de 42.000 MW, în 29 de ţări, dintre care 3.900 în fotovoltaic.

Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție,

Sesiunea de înscriere pentru validarea instalatorilor în programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică a fost prelungită până pe data de 29 martie 2019, pentru a doua oară, datele iniţiale fiind 1, respectiv 15 martie.

Cel mai probabil termenul a fost prelungit pentru că nu sunt suficiente firme de instalatori care să fi fost în final validate pentru a se putea asigura instalarea celor aproape 30.000 de sisteme fotovoltaice din program. De altfel, AFM a publicat o listă cu nu mai puţin de 93 de firme ale căror dosare de validare au fost respinse

Motivele respingerilor sunt diverse, dar oficialii AFM au spus că aceste firme pot retrimite documentaţiile („pe unii îi căutăm şi la telefon să le explicăm”) pentru a se putea în sfârşit valida.

Înscrierea persoanelor fizice se va face la unul dintre instalatorii validaţi, lista acestora urmând a fi publicată pe site-ul instituţiei (www.afm.ro) înaintea demarării programului pentru persoanele fizice.

4 Comments

    1. buna ziua.montati panouri fotovoltaice la persoane fizice fara programul A F M nu am nevoie de subventia statului DACA DA va rog sa ma contactati pe adresa de Email sau la telefon 0761654116 va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *