Enel intenţionează să pună cel puţin 700 de staţii de încărcare a maşinilor electrice pe străzile din România în următorii patru ani. Investiţii de 15 milioane de euro în 4 ani

Grupul italian Enel, unul dintre distribuitorii de energie electrică din România, are în plan amplasarea a cel puţin 700 de staţii de încărcare electrică în România, replicând la scară mai mică afacerea din segmentul e-mobility din Italia, unde are un plan de instalarea a 14.000 de staţii până în 2022. Compania va investi 15 milioane de euro în sectorul e-mobility în România în următorii patru ani.

“România are toate cărțile potrivite în mână în materie de mobilitate electrică. Guvernul acordă atenție domeniului, există și viziunea industrială prin prezența unui mare producător de automobile, sunt șanse să apară noi investiții legate de acest domeniu și există și sprijin pentru cumpărarea de mașini electrice.

Vom face o prezentare a planurilor pentru România undeva la jumătatea lunii noiembrie, care vor fi la o altă scală față de cele anunțate pentru Italia – circa o cincime sau o șesime”, a declarat Francesco Venturini, seful Enel X, divizia de soluţii inovative a grupului Enel.

El a spus că va anunţa planurile exacte pentru România la jumătatea lunii noiembrie.

“Planul de investiții este flexibil în sensul în care poate fi ajustat conform cerințelor pieței, dar în prezent avem în vedere investiții de circa 15 milioane de euro pe următorii 3-4 ani.

Ceea ce dorim să facem este același plan ca în Italia, cu o structură capilară care să acopere țara, astfel încât să se poată circula cu mașina electrică din nordul până în sudul României, și de la est la vest”, a spus Venturini.

În materie de mobilitate electrică, Enel derulează în Italia un program pe termen lung, lansat anul trecut, care prevede instalarea a 14.000 de staţii până în anul 2022 în Italia, în care va investi circa 300 de milioane de euro. Grupul Enel are deja semnate contracte de instalare pentru 4.300 de staţii de încărcare electrică în Peninsulă, cu firme din comerţ şi industrie şi cu instituţii publice. Compania instalează între 60 şi 80 de staţii pe săptămână în Italia, iar până acum au fost instalate 680 de staţii

Aşadar, pe baza declaraţiei lui Venurini, compania ar putea instala în România  cel puţin 700 de staţii, dacă facem comparaţia între investiţiile anunţate.

Divizia de soluţii inteligente a grupului Enel, Enel X, lansată în noiembrie 2017, a prezentat la Roma noile soluţii de încărcare inteligentă a maşinilor electrice, staţii inteligente atât pentru consumatori comerciali mari şi mici, cât şi pentru cei rezidenţiali. Denumită “Juice Family”, familia de staţii electrice va fi instalată mai întâi în Italia, pentru ca pe viitor staţiile să fie aduse în celelalte pieţe pe care Enel operează.

Enel este o companie energetică multinațională, este cea mai mare companie de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat. Grupul Enel activează în peste 30 de țări de pe cinci continente și are o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 88 GW. Enel distribuie electricitate și gaze naturale printr-o rețea de peste 2 milioane km, are peste 72 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu..

Prezent pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Companiile Enel au 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienți, localizați cu preponderență în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție prin intermediul companiilor E-Distribuție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *