Enel devine furnizor de ultimă instanţă de energie electrică în toată România

Enel devine Furnizor de Ultimă Instanţă (FUI) opţional în toate zonele din România în care nu este FUI obligat, potrivit unei decizii a ANRE.

„În premieră pentru piața de energie electrică din România, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat desemnarea Enel Energie Muntenia S.A. în calitate de Furnizor de Ultimă Instanță opțional (FUI opțional), pentru zonele de rețea Moldova, Oltenia, Muntenia Nord,  Transilvania Nord și Transilvania Sud”, se arată într-un comunicat al ANRE

“Desemnarea Enel Energie Muntenia S.A. va conduce la creșterea numărului de opțiuni pe care un client beneficiar de serviciu universal le va avea la încheierea  contractului de furnizare, pentru locurile de consum amplasate în cele 5 zone de rețea menționate, iar în calitatea sa de FUI opțional, compania va avea obligația să asigure furnizarea energiei electrice în regim de serviciu universal, în aceleași condiții de siguranță și calitate ca și FUI obligat și la un preț mai mic cu 0,3% față de cel al furnizorului obligat pentru zona de rețea respective”, mai spune comunicatul.

“Reamintim că, în ședința din data de 22.05.2018, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat scăderea, în medie, cu 3,53% a valorii prețurilor maxime pentru serviciul universal aplicate de FUI obligat consumatorilor casnici începând cu 1 iulie 2018”, mai arată ANRE.

Enel, care asigură distribuţia de energie electrică în trei dintre cele opt zone de distribuţie din România, este FUI obligat în acele zone. Legea nu permite ca un FUI să fie şi obligat şi opţional în aceeaşi zonă, deci Enel Energie Muntenia a devenit FUI opţional în zonele în care FUI obligat era CEZ (Oltenia), Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud) şi E.On (Moldova).

Ce este FUI opţional

Definiţia din ultimul regulament ANRE: “FUI desemnat în baza prezentului regulament pe criterii de eligibilitate, capabilitate și disponibilitate, care își asumă îndeplinirea obligațiilor de asigurare a serviciului universal clienților prevăzuți la art. 55 alin. (1) lit. b) din Lege, conform prezentului regulament;

FUI opţional poate furniza energie electrică numai clienţilor beneficiari de serviciu universal, deci nu și în regim de piață liberă. Astfel acesta îşi asumă îndeplinirea obligaţiilor de asigurare a serviciului universal pentru clienți casnici și non-casnici cu consum mic care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate (nu au trecut în piața concurențială). Acești clienți îşi pot schimba oricând şi fără costuri FUI obligat cu un FUI opţional, acesta din urmă păstrând obligaţia de a asigura furnizarea energiei electrice în regim de serviciu universal, în aceleaşi condiţii de siguranţă şi calitate – la un preț mai mic cu 0,3% față de cel avizat de ANRE în zona respectivă.

ANRE nu a explicat în comunicat de ce a fost ales Enel FUI opţional dar regulamentul de selecţie ţine cont de numărul de clienţ ai furnizorului respectiv, or Enel are deja peste un milion de clienţi pe piaţa concurenţială de energie electrică.

Prezent pe piața din România încă din 2005, Enel are operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienți din trei zone ale țării în care are concesionată reţeaua de distribuţie: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *