Enel accelerează decarbonizarea: pune 14.000 MW în regenerabile în trei ani, parte a unui plan global de investiții de 29 mld.euro care elimină încet fosilul

Grupul Italian Enel, cea mai mare companie de utilități din Europa va crește substanțial investițiile în generarea de energie din surse regenerabile, în electrificare și în digitalizarea rețelelor, concomitent cu accelerarea procesului de abandonare a utilizării combustibililor fosili, potrivit noului plan strategic al companiei, pentru perioada 2020-2022, prezentat la Milano.

Enel va investi aproape 29 de miliarde de euro, la nivel global, pentru a instala 14.000 MW în regenerabile, până la finalul lui 2022, moment la care compania va avea o capacitate de generare de 60.000 MW doar în regenerabil, la nivel global. La acel moment, capacitatea de producție în regenerabile va fi de circa 60% din total. În aceeași perioadă, puterea instalată în termocentrale va scădea de la 39.000 MW la 33.000 MW.

Enel și-a propus ca în anul 2030 să înceteze să mai utilizeze în vreun fel cărbune.

“Decarbonizarea infrastructurii globale de producție de electricitate va reprezenta 50% din totalul investițiilor planificate, cu 14,4 miliarde de euro pentru implementarea accelerată a noilor capacități de energie regenerabilă și substituirii progresive a producției de cărbune. Până în 2022, Grupul urmează să dezvolte noi capacități de generare a energiei regenerabile de 14,1 GW (+22% față de planul anterior) și va reduce capacitatea instalată și producția în centralele pe cărbune cu 61%, respectiv cu 74% față de 2018. Ponderea energiilor regenerabile în capacitatea instalată totală urmează să atingă 60% în trei ani, determinând creșterea profitabilității infrastructurii de generare, precum și creșterea producției fără CO2 până la 68% în 2022. Se estimează că investițiile Enel în decarbonizare vor contribui cu 1,4 miliarde de euro la creșterea EBITDA a Grupului”, se arată în planul strategic al companiei pentru următorii trei ani.

“Aproximativ 1,2 miliarde de euro din cheltuielile de capital (CAPEX) vor viza electrificarea consumului, dat fiind portofoliul de clienți de retail extins și diversificat al Enel. Se preconizează că investițiile vor genera creșterea EBITDA cu 0,4 miliarde de euro și vor poziționa favorabil Enel pentru a beneficia de oportunitatea creșterii consumului, ca urmare a electrificării
În total, aproximativ 13 miliarde de euro vor reprezenta investiții în proiectele de tranziție energetică, pe baza celor două tendințe principale de decarbonizare și electrificare, care oferă mai multe oportunități de creare de valoare:

-Infrastructuri: 11,8 miliarde de euro vor fi investiți în continuarea digitalizării și automatizării rețelelor, favorizând reziliența și calitatea serviciilor, av\nd ca rezultat final o contribuție de 0,7 miliarde de euro la creșterea EBITDA a Grupului

-Ecosisteme și platforme: 1,1 miliarde de euro vor merge către Enel X pentru continuarea strategiei de implementare a serviciilor și infrastructurii care sprijină decarbonizarea și electrificarea, profitând de modelul său bazat pe platformă, cu scopul de a contribui cu 0,4 miliarde de euro la creșterea EBITDA a Grupului”, mai arată compania.
Grupul energetic arată că va deveni și mai profitabil accelerând pe acest drum al decarbonizării.
“Profitul net din activități curente planificat la 6,1 miliarde de euro în 2022 (+ 27% față de 4,8 miliarde de euro estimat în 2019), obiectivul pentru 2021 fiind majorat cu aproximativ 200 de milioane de euro față de planul anterior”, se mai arată în plan.

„Planul pe care îl prezentăm astăzi subliniază succesul modelului de afaceri sustenabil și integrat pe care l-am urmat începând cu 2015, care vizează oportunitățile din sectorul energetic conectate la tendințele globale de decarbonizare și electrificare. Datorită acestei abordări, Enel este acum o organizație mai sustenabilă, mai eficientă și mai profitabilă, cu un profil de risc considerabil mai redus și cu o capacitate mai mare de adaptare rapidă la schimbare”, a declarat Francesco Starace, CEO și Director General al Enel, în prezentarea planului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *