Enel a pus în funcţiune o unitate de stocare de 22 MW în Germania, în parteneriat cu Enertrag şi Leclanche

Enel, prin intermediul subsidiarei sale Enel Green Power Germania (EGP Germania), compania germană de energie eoliană ENERTRAG și compania elvețiană pentru soluții de stocare a energiei Leclanche au inaugurat la Cremzow, în statul german Brandenburg, un sistem de stocare a energiei cu o capacitate de 22 MW, se arată într-un comunicat al Enel.

Sistemul Cremzow, care a presupus o investiție totală de aproximativ 17 milioane de euro, contribuie la stabilizarea rețelei germane prin asigurarea de servicii de reglare a frecvenței către Piața Germană a Rezervelor de Control Primar (PCR).

“Proiectul Cremzow demonstrează modul în care stocarea devine din ce în ce mai mult o parte integrată a sistemelor de energie regenerabilă, datorită rolului său de a le transforma în unele mai fiabile, flexibile și stabile”, a declarat Antonio Cammisecra, director general al Enel Green Power. “Folosind experiența noastră în segmentul de stocare și colaborarea productivă cu partenerii noștri de proiect, am lansat acest sistem inovator de stocare, care ne permite să contribuim non-stop la stabilitatea rețelei de transport de energie electrică din Germania, inima pieței europene PCR”.

Jörg Müller, CEO al ENERTRAG, evidențiază nu numai contribuția zilnică a proiectului la obiectivele de reglare a frecvenței primare, ci și posibilitatea de a contribui la siguranța în alimentare. “Cremzow BESS ne permite să susținem sistemul de energie regenerabilă în cazul în care este necesară repornirea producției în condițiile rămânerii fără tensiune a centralelor. Consorțiul nostru demonstrează că sistemele de stocare a energiei în baterii sunt profitabile fără subvenții. Sistemele de energie regenerabilă sunt mature”.

Anil Srivastava, CEO al Leclanché, a spus: “Cremzow este un proiect de referință, care demonstrează clar modul în care soluțiile de stocare a energiei rezolvă câteva dintre provocările cheie cu care se confruntă astăzi rețelele noastre de energie electrică. Suntem încântați să colaborăm cu partenerii noștri vizionari Enel Green Power și ENERTRAG pentru a finaliza acest proiect important de stocare a energiei, care asigură stabilitatea și fiabilitatea rețelei, cu ambiția de a crește nivelul energiei regenerabile din rețea și de a reduce restricțiile de producție”.

Centrala Cremzow asigură rețelei un serviciu de reglare a frecvenței primare în timp real, contribuind la stabilitate. Atunci când frecvența rețelei scade ca urmare a consumului ridicat de energie, bateria va livra energia stocată cu un timp de răspuns de până la 30 de secunde, în timp ce, în cazul măririi frecvenței în condiții de consum redus, bateria va fi încărcată cu surplusul de energie. În plus, este în prezent analizată posibilitatea de integrare a BESS cu parcurile eoliene ale ENERTRAG, utilizând surplusul de energie produs de centrale pentru a încărca bateria și a evita restricțiile de producție.

Proiectul este dețiunt de un vehicul investițional special (SPV) în care EGP Germania deține o participație majoritară de 90%, iar ENERTRAG deține restul de 10%. Leclanché va acționa în calitate de contractor pentru inginerie, achiziții și construcții (Engineering Procurement Construction – EPC) al proiectului, fiind responsabilă cu integrarea bateriilor, a sistemelor de conversie a energiei electrice și a software-ului de management al energiei.

Piața Germană a Rezervelor de Control Primar a evoluat foarte mult în ultimii ani, mai ales cu ocazia licitării, în primăvara anului 2017, a aproximativ 600 MW de Rezerve de Control Primar, când s-au prezentat ofertanți din Austria, Belgia, Franța, Olanda și Elveția, confirmând interesul transfrontalier pentru această piață. Începând cu luna mai 2019, capacitatea licitată a Rezervelor de Control Primar din Germania se ridică la 605 MW. Introducerea sistemelor de stocare a energiei în baterii reprezintă o evoluție importantă a pieței PCR din Germania: în 2017, BESS au furnizat aproximativ 200 MW de PCR, echivalentul a aproximativ 31% din piață.

Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel, este dedicată dezvoltării și operării surselor regenerabile de energie din întreaga lume, fiind prezentă în Europa, America, Asia, Africa și Oceania. Enel Green Power este lider mondial în sectorul energiei verzi, cu o capacitate gestionată de 43 GW printr-un mix de surse care include energia eoliană, solară, geotermală, biomasă și hidroenergie și se află în fruntea integrării tehnologiilor inovatoare în centrale de energie regenerabilă

ENERTRAG oferă toate serviciile disponibile în sectorul energiei regenerabile. Are o producție anuală de 1,5 milioane MWh și o rețea ce include peste 1.120 de turbine eoliene.

Leclanché este singura companie din lume care oferă exclusiv servicii de stocare a energiei. Cu sediul în Elveția, are o istorie de 100 de ani de inovare în domeniul acumulatorilor și a stocării de energie

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *