Enel a investit în acest an 123 de milioane de lei în modernizarea rețelelor din Banat

E-Distribuție Banat a planificat pentru acest an punerea în funcțiune a unor proiecte de investiții în valoare de 123,75 milioane de lei, pentru modernizarea reţelelor și echipamentelor de distribuție de energie electrică din județele Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara, cu scopul îmbunătăţirii calităţii serviciului de distribuţie pentru clienți, arată un comunicat al companiei.

Iată defalcate investițiile pentru zona Banat

Proiectele aferente rețelelor și echipamentelor de înaltă tensiune au o valoare de aproape 30 de milioane de lei. Printre cele mai importante proiecte se numără retehnologizarea stației de transformare înaltă/medie tensiune 110/20 kV Orăștie (județul Hunedoara), modernizarea celulelor de înaltă și medie tensiune din stațiile Musicescu și Victoria din Timișoara, modernizarea celulelor de medie tensiune în stațiile Bujac și Chisineu Criș (jud. Arad), Căprișoara, Irum și Simeria (jud. Hunedoara).

De asemenea, vor fi instalate sisteme de monitorizare a calității energiei electrice în 38 de stații de transformare din toate cele 4 județe. Unul dintre transformatoarele de 25 MVA din stația Victoria din Timișoara va fi înlocuit cu un transformator modern și eficient.

Pentru rețelele de medie și joasă tensiune au fost alocate investiții de aproape 61 de milioane de lei. Dintre acestea, în județul Timiș, sunt prevăzute lucrări pentru reabilitarea de rețele electrice aeriene și subterane în cadrul evenimentelor aferente candidaturii orașului în competiția Capitală Culturală Europeană 2021. De asemenea, printre proiectele importante din județul Timiș se numără modernizările de rețele de joasă tensiune și branșamente în localitățile Ghiroda, Jebel, Moșnita Veche, Utvin, Sânmihaiu Român, Parța, Bethausen, Beregsău Mic.

Tot în județul Timiș sunt prevăzute lucrări pentru centralizarea grupurilor de măsură, în vederea montării de contoare inteligente în Giarmata Vii, Pesac, Bethausen, Beregsău Mic, precum și în Timișoara în zonele Lipovei și Dâmbovița. Proiectele de centralizare a grupurilor de măsură presupun modernizarea branșamentelor precum și amplasarea contoarelor la limita proprietăților clienților.

Pe segmentul de medie tensiune, în județul Timiș sunt modernizate linii electrice aeriene care desevesc localitățile Buziaș (linie relocată în subteran pentru a crește capacitatea și siguranța în alimentare a clienților), Biled, Săcălaz, Urseni, Făget, Sâmpetru Mare, Igriș, Masloc, Utvin, Românești, Labașinț, Periam, Mănăștur, Călacea și Ghilad. În Timișoara, sunt modernizate linile electrice subterane de medie tensiune care alimentează clienți din zonele Musicescu, Cetate, Câmpului, Aleea Ghirodei, Calea Urseni.

În județul Caraș Severin, cele mai importante proiecte se referă la modernizarea liniilor electrice aeriene de medie tensiune Lățunaș, Brădișor, Slatina precum și la modernizarea rețelelor de joasă tensiune și a branșamentelor, pentru montarea de contoare inteligente, în localitățile Zorlențu Mare, Târnova, Potoc, Reșița (în zona Calea Caransebeșului). În plus, vor fi modernizate liniile electrice aeriene de joasă tensiune și branșamentele în localitatea Oravița (în perimetrul străzilor Spitalului, Broșteniului, Horia, Closca și Crișan).

În județul Hunedoara sunt înlocuite sau modernizate rețele de medie tensiune în Deva, Brad, Orăștie, Vulcan (inclusiv zona rurală), Simeria, Șoimuș (cu derivațiile Cărpiniș, Rapolt, Rapolțel, Bampotoc, Chimindia, Hărău, Bârsău, Uroi), Lupeni, Brad – cu derivațiile Hertești, Tudorănești, Călămăresti, Lunca Brad, Dealul Tăului, Ruda, Gura Ruzii, Luncoi, Luncșoara, Luncoiul de Jos, Luncoiul de Sus, Dealul Fetii, Podele, Dealul Mare, Dudești. De asemenea, sunt modernizate puncte de alimentare și posturi de transformare în Hunedoara, Ciula Mare, Braznic, Ilia, Valea Sângiorgiului, Uricani, Lupeni.

Pe partea de joasă tensiune, în județul Hunedoara sunt derulate investiții pentru modernizarea liniilor electrice în comuna Pui (satele Federi și Șerel), Vața de Jos (satele Târnava de Criș, Tătărăștii de Criș, Prihodiște, Brotuna, Basarabasa, Ociu, Ocișor, Vața de Sus și Căzănești), Balșa (satele Voia, Vălișoara, Techereu, Almașum Mic de Munte, Poiana, Oprișești, Poienița) și în orașul Orăștie (Centrul Vechi). De asemenea, sunt efectuate proiecte de îmbunătățiri de tensiune sau întărire de rețele în Petrila (zona Lunca Florii), comuna Vetel (zona Boia Barzii), Straja, Lupeni, Pestișu Mic, Comuna Hărău, Simeria, Hațeg, Valea Brad, Poienița.

În municipiul Arad vor fi puse în funcțiune lucrări de circa 2,5 milioane de lei pentru modernizarea de rețele electrice de medie și joasă tensiune atât aeriene cât și subterane. În județul Arad sunt lucrări de întărire a rețelei de medie tensiune în zona Lipova – Ususău, pentru creșterea capacității de distribuție a liniei electrice aeriene de medie tensiune în Horia și Livada, precum și lucrări pentru creșterea siguranței în alimentare pentru localitățile Nădlac, Semlac, Șeitin. De asemenea, sunt modernizate sau înlocuite posturi de transformare în localitățile Ineu, Sebiș, Chișineu Criș, Moneasa , Gurahonț, Beliu și sunt modernizate rețelele de joasă tensiune din Hălmagiu, Rădești, Tisa Nouă, Nădlac și Șiria.

Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei dintre cele opt zone de rețea ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *