Grupul italian Enel a înregistrat o scădere semnificativă a profitului operațional EBITDA pentru activitățile din România în primele șase luni ale anului, pe fondul creșterii substanțiale investițiilor în rețelele de distribuție și a pierderii de pe partea de furnizare, după cum rezultă din datele publicate de grup.
Profitul EBITDA la nivelul grupului a scăzut în România cu 25%, de la 116 milioane de euro în primele șase luni ale anului trecut, la 87 de milioane în aceeași perioadă a acestui an. EBITDA pentru activitatea de distribuție a scăzut de la 60 la 47 de milioane, furnizarea este pe pierdere operațională (minus șase milioane de euro), față de un profit de 23 de milioane în 2018, dar divizia de regenerabile Enel Green Power a fost mai profitabilă (EBITDA de 42 de milioane, față de 30 în 2018), la fel și EnelX, divizia de soluții inovative a grupului, nou lansată la noi, care și-a dublat rezultatul EBITDA, la 2 milioane de euro.
Rezultatul operațional pe activitatea de distribuție a fost cel mai probabil afectat de reevaluări ale activelor în contextul noului ciclu de reglementare.
Citește și:
130.000 de godspodării au fost deconectate de la electricitate în 2018 pentru că n-au plătit factura, în creştere faţă de 2017. Unde sunt cei mai mulţi rău-platnici
Enel a distribuit ceva mai multă electricitate prin rețele-7,8 TWh față de 7,7 TWh în aceeași perioadă a anului trecut, și a raportat, pentru aceeași perioadă, și o ușoară creștere a numpărului de clienți, la 2,9 milioane, de la 2,8 milioane în primul semestru din 2018.
Per ansamblu, veniturile companiei au crescut, de la 615 milioane de euro, la 671 de milioane, însă au crescut și investițiile, mai ales în rețele.
Cheltuielile de capital (CAPEX) au fost, la nivelul întregului grup, de 79 de milioane de euro, cu 31% peste cele 60 de milioane raportate în primul semestru din 2018, iar cea mai mare parte a banilor a fost canalizată spre distribuție: italienii au investit în rețele 70 de milioane de euro în primul semestru din 2019, mult mai mult față de cele 53 de milioane raportate în primul semestru din 2018.
Citește și:
Enel rămâne fără şef în România. CEO-ul Georgios Stassis se întoarce în Grecia, la cârma companiei energetice naţionale elene
Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.
Enel este o companie energetică multinațională, integrată pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Enel este cea mai mare companie de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat. Grupul Enel activează în peste 30 de țări din lume, având o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 89 GW. Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power operează unități de producție cu o capacitate instalată de 43 GW din surse eoliene, solare, geo-termale și hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia și Australia.