Enel a crescut investiţiile în reţele în România în primele nouă luni, dar profitul a scăzut. Regenerabilele merg din ce în ce mai bine

Grupul italian Enel a înregistrat o scădere a profitului operațional EBITDA pentru activitățile din România în primele nouă luni ale anului, pe fondul creșterii substanțiale investițiilor în rețelele de distribuție, după cum rezultă din datele publicate de grup. Furnizarea a revenit pe profit după ce, la şase luni, înregistra pierdere, iar profitul diviziei de regenerabile e în creştere.

Profitul EBITDA la nivelul grupului a scăzut în România cu 15%, de la 180 de milioane de euro în primele șase luni ale anului trecut, la 152 de milioane în aceeași perioadă a acestui an. EBITDA pentru activitatea de distribuție a  scăzut de la 114 la 87 de milioane, iar vestea bună pentru italieni este că furnizarea, care la jumătatea anului era pe pierdere operațională a ajuns pe profit-4 milioane de euro. Totuşi, în scădere accentuată faţă de primele nouă luni ale anului trecut, când profitul operaţional era de 21 de milioane.

Divizia de regenerabile Enel Green Power a fost mai profitabilă (EBITDA de 54 de milioane, față de 40  în 2018), la fel și EnelX, divizia de soluții inovative a grupului, nou lansată la noi, care a înregistrat un  rezultat EBITDA, mai mult decât dublu: 5 milioane de euro.

Enel a distribuit aproximativ la fel de multă electricitate prin rețele-11,7 TWh față de 11,6 TWh în aceeași perioadă a anului trecut, și a raportat, pentru aceeași perioadă, acelaşi număr de clienţi finali:  2,9 milioane

Per ansamblu, veniturile companiei au crescut, de la 918 milioane de euro, la 1,07 miliarde, însă au crescut și investițiile, mai ales în rețele.

Cheltuielile de capital (CAPEX) au fost, la nivelul întregului grup, de 130 milioane de euro, cu 26% peste cele 103 milioane raportate în primele nouă luni din 2018, iar cea mai mare parte a banilor a fost canalizată spre distribuție: italienii au investit în rețele 116 milioane de euro în primele nouă luni din 2019, cu 24%  mult față de cele 93 de milioane raportate în aceeaşi perioadă din 2018.

Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.

Enel este o companie energetică multinațională, integrată pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabileEnel este cea mai mare companie de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat. Grupul Enel activează în peste 30 de țări din lume, având o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 89 GW. Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power operează unități de producție cu o capacitate instalată de 43 GW din surse eoliene, solare, geo-termale și hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia și Australia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *