Emisiile de CO2 ale sectorului energetic din UE au scăzut cu 12% în 2019, regenerabilul a “bătut” cărbunele

Sectorul de energie electrică din Uniunea Europeană a emis anul trecut o cantitate de dioxid de carbon cu 12% mai mică decât în 2018, în condiţiile în care producţia de electricitate pe bază de cărbune a scăzut cu 24%, arată un studiu realizat de Agora Energiewende şi Sandbag și preluat de Agerpres.

Potrivit acestui studiu, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut anul trecut cu 120 milioane de tone, acesta fiind cel mai puternic declin înregistrat până acum.

În 2019, pondere regenerabilelor în producţia de electricitate a UE a atins un nivel record de 34,6%, cu 1,8 punct procentuale peste nivelul din 2018. Electricitatea produsă de turbinele eoliene şi parcuri fotovoltaice a crescut cu 64 terawaţi/oră (TWh) până la 569 TWh, depăşind pentru prima dată electricitatea produsă pe bază de cărbune, cu 100 de TWh.

În schimb, în 2019 comparativ cu 2018, producţia de electricitate pe bază de cărbune în UE a scăzut cu 24% şi în prezent este la jumătate faţă de nivelul din 2007. Anul trecut, alte două ţări (Grecia şi Ungaria) s-au angajat să înceteze să mai producă electricitate pe bază de cărbune, în 2028 respectiv 2030, ceea ce duce numărul total al ţărilor care nu vor mai produce electricitate pe bază de cărbune în 2030 la 20 din 28 de state.

„Dacă ne uităm la Europa Occidentală, 70% din toate termocentralele pe bază de cărbune vor fi închise în următorii ani. Până la finele acestui deceniu, cărbunele va mai fi folosit doar într-o minoritate de pieţe, precum Germania, Polonia, România, Bulgaria, Cehia şi Slovenia”, a declarat Kristian Ruby, secretarul general al Eurelectric, asociaţia care reprezintă industria electrică de pe tot continentul.

Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 200 miliarde de euro, şi acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producţia de energie electrică şi pieţele de energie, la reţele de distribuţie, clienţi, precum şi problemele de mediu şi dezvoltare durabilă şi sustenabilitate.

1 Comment

  1. In teorie suna bine, insa ce nu produce Europa din carbune inporta din afara si ce sa vezi energia respectiva provine tot din carbune.
    Ne furam singuri caciula si spunem ca suntem „verzi” cand in realitate doar transferam problema in afara granitelor UE.
    Vrem sa fim cu adevarat verzi? Atunci hai sa inlesnim accesul prosumatorilor la retea, sa permitem si capacitatilor mici sa produca.
    Am o divergenta care dureaza deja de peste 4 luni cu operatorul de distributie din nord-vestul tarii (nu le dau numele ca m-au amenintat in scris) care refuza sistematic sa aplice legea si o hotarare ANRE ca imi da dreptate si totusi nu pot injectat in retea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *