Emiratezii de la ADNOC cumpără o companie chimică din Germania pentru aproape 15 miliarde de euro

Compania ADNOC din Abu Dhabi a ajuns la un acord pentru a cumpăra producătorul german de produse chimice Covestro pentru 14,7 miliarde de euro, inclusiv datoriile, în cea mai mare achiziție realizată vreodată de gigantul energetic emiratez, scrie Reuters.

Tranzacția este una dintre cele mai mari preluări ale unei companii străine făcute de un stat din Golf, în condițiile în care ce țările din regiune încearcă să își reducă dependența de petrol pe fondul tranziției globale la o energie mai curată.

De asemenea, aceasta are loc într-un moment sensibil pentru achizițiile companiilor străine în Germania, în timp ce Commerzbank și guvernul încearcă să respingă oferta de preluare din partea băncii italiene UniCredit.

Tranzacția în numerar – 62 de euro pe acțiune – în urma căreia ADNOC va prelua, de asemenea, datorii în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, este rezultatul unor negocieri îndelungate și reprezintă o piatră de temelie a eforturilor gigantului energetic de a se dezvolta în petrochimie, alături de gaze și energie regenerabilă, mai scrie Reuters.

ADNOC a declarat că la încheierea tranzacției va cumpăra, de asemenea, acțiuni noi în valoare de 1,17 miliarde de euro la Covestro pentru a îmbunătăți finanțarea la fosta unitate Bayer.

„Credem că fundamentele pieței produselor chimice sunt puternice”, a declarat pentru Reuters Khaled Salmeen, șeful ADNOC pentru downstream, marketing și tranzacționare, adăugând că vede Covestro ca o platformă de creștere.

Acțiunile Covestro, care produce materiale plastice și produse chimice pentru sectoarele auto, construcții și inginerie, au crescut cu 3,7%, atingând un maxim al ultimilor trei ani, de 58 de euro.

ADNOC a purtat de asemenea discuții cu firma austriacă pentru a fuziona întreprinderile lor mixte petrochimice Borealis și Borouge. ADNOC a preluat o participație de 24,9% în OMV de la fondul suveran din Abu Dhabi, Mubadala, în februarie.

Covestro a fost creată în 2015 după ce a fost separată de Bayer.

Oferta de preluare va fi supusă unui prag minim de acceptare de 50% plus o acțiune din capitalul Covestro.

„Negocierile îndelungate au dat roade – atât pentru Covestro, cât și pentru acționari. Tranzacția este bine structurată și are acum o șansă bună de a se încheia cu succes”, a declarat Arne Rautenberg, manager de fonduri la Union Investment, unul dintre primii 15 acționari ai Covestro.

Tranzacția ar putea stârni o dezbatere în Germania cu privire la preluările străine ale companiilor de top pe fondul unei economii slabe. Cu toate acestea, Covestro a declarat că a obținut concesii ample pentru a limita controlul cumpărătorului asupra companiei. Jumătate din locurile din consiliul său de supraveghere vor continua să fie ocupate de reprezentanți ai lucrătorilor, așa cum este norma la companiile germane cotate la bursă, iar doi membri ai reprezentanților acționarilor din consiliu vor fi independenți de ADNOC.ADNOC s-a angajat să nu vândă, să nu închidă sau să nu reducă semnificativ activitățile comerciale ale Covestro și să protejeze tehnologia și proprietatea intelectuală a acesteia, a declarat Covestro.

Compania germană a adăugat că consiliul său de administrație va rămâne responsabil de management și de direcția strategică, iar Markus Steilemann, CEO al Covestro, a declarat pentru Reuters că intenționează să își încheie contractul până în 2028.

„Cred că acesta este pasul corect nu numai pentru a menține Covestro pe o traiectorie de creștere, dar și pentru a o accelera”, a declarat Steilemann despre tranzacție.

Covestro a raportat o pierdere netă de 72 de milioane de euro în primele șase luni ale anului, față de un profit de 46 de milioane de euro cu un an înainte.

Tranzacția de acum evidențiază trendul de creștere a tranzacțiilor între Orientul Mijlociu și Europa, deoarece investitorii din Golf sunt atrași de prețurile companiilor europene,  care sunt în urma celor din Statele Unite, precum și de un cadru de reglementare mai ușor pentru cumpărători și o primire în general mai caldă din cauza nevoilor de investiții, au declarat consilieri și analiști pentru Reuters.

Aceasta este a doua cea mai mare achiziție din Orientul Mijlociu, după cumpărarea de către Teva Pharmaceuticals din Israel a activității de medicamente generice a Allergan pentru aproximativ 40 de miliarde de dolari în 2015, potrivit datelor Dealogic.

Tranzacția urmează, de asemenea, mai multor oferte eșuate ale companiilor din Emiratele Arabe Unite de a cumpăra firme străine.

Încercarea companiei de utilități TAQA din Abu Dhabi, în valoare de 22 de miliarde de dolari, de a cumpăra compania spaniolă Naturgy a eșuat la începutul acestui an, în parte din cauza unor dezacorduri privind guvernanța, au declarat persoane apropiate discuțiilor

Marea Britanie a blocat, de asemenea, planul unui grup susținut de Abu Dhabi de a cumpăra ziarul Telegraph și a aprobat achiziționarea de către firma de telecomunicații e&, controlată de statul Abu Dhabi, a unei participații de 14,6 % la Vodafone numai după ce a cerut companiei britanice măsuri pentru a gestiona riscurile la adresa securității naționale pe care guvernul a afirmat că le prezintă tranzacția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *