Elvețienii de la Clariant închid fabrica de bioetanol din România

Clariant a înrăutăţit miercuri previziunile anuale, după ce a anunţat că va închide fabrica sa de bioetanol din România şi va reduce operaţiunile din Germania, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Compania elveţiană a precizat că vor fi concediaţi 120 de angajaţi în urma închiderii facilităţii din Podari, în sudul României, şi încă 50 de locuri de muncă vor fi desfiinţate la unităţile sale din Straubing, Planegg şi Munchen, în Germania.

Clariant, companie inovatoare axată pe produse chimice de specialitate, a anunţat în 14 iunie 2022 producţia primei cantităţi de etanol celulozic de uz comercial la fabrica sa din Podari. Întreaga cantitate urma să fie preluată de Shell, în baza unui contract multianual.

Fabrica a anunţat atunci că va produce aproximativ 50.000 de tone de biocombustibili de a doua generaţie din 250.000 de tone de reziduuri agricole de provenienţă locală. Etanolul celulozic rezultat poate fi utilizat pentru amestecarea în combustibilul convenţional, dar are şi alte oportunităţi de valorificare, putând fi folosit în produsele chimice cu o bază bio, precum şi în combustibilul sustenabil utilizat în aviaţie.

Facilitatea din Podari, inaugurată de Clariant în 2021, a raportat pierderi după înregistrarea unor probleme tehnice, ceea ce înseamnă că producţia nu a ajuns niciodată la capacitate deplină, le-a spus jurnaliştilor şeful Clariant, Konrad Keijzer.

„Avem o fabrică cu o capacitate de 50.000 tone şi nu am reuşit să o facem să funcţioneze aproape de capacitate. Cererea pentru a doua generaţie de bioetanol există, partea comercială a afacerii este extrem de atractivă. Există o cerere solidă, dar avem probleme tehnice”, a adăugat el.

Din trimestrul trei din 2022, Podari a acumulat pierderi de 77 milioane de franci elveţieni (88,06 milioane de dolari), a anunţat directorul financiar Bill Collins.

În urma deciziei, Clariant se aşteaptă la un impact negativ asupra profitului său operaţional din 2023, de 170 – 200 milioane de franci elveţieni, inclusiv o reducere de 60 – 90 milioane de franci elveţieni a profitului înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA). Ca rezultat, compania a redus orientările sale pe 2023 privind EBITDA la 570 – 600 milioane de franci elveţieni, de la un nivel previzionat anterior de 650 – 700 milioane de franci elveţieni.

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *