Electrica, lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România, şi-a planificat investiţii de 900 milioane lei (200 milioane euro) în acest an. Valoarea totală brută a dividendelor este de 245,4 milioane lei, reprezentând un procent de 100% din profitul net distribuibil, stabilit pe baza situaţiilor financiare individuale, după deducerea rezervei legale, scrie News.ro.
Electrica a obţinut anul trecut un profit net individual de 258 milioane lei, mai mic cu 2,6% faţă de 2016, în baza situaţiilor financiare individuale. Acest profit individual include veniturile din dividendele distribuite de filiale, aferente profiturilor înregistrate în anul 2016, a anunţat miercuri compania.
Conform situaţiilor financiare individuale, rezultatul net pe acţiune la 31 decembrie 2017 este de 0,76 lei/acţiune, scrie News.ro.
Veniturile operaţionale totale ale Grupului Electrica, în anul 2017, s-au ridicat la valoarea de 5,77 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 0,27% faţă de 2016.
Pe segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 7%, în contextul creşterii cantităţii distribuite cu 1,7% pentru cei trei operatori de distribuţie din cadrul grupului.
În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile nete s-au diminuat cu 4,7%, în principal ca efect al scăderii cu 9,7% a cantităţii furnizate. Este de aşteptat ca, pentru piaţa reglementată, pierderile şi nerealizările din anul 2017 să fie, cel puţin parţial, recuperate eşalonat în anul 2018.
Costurile de achiziţie a energiei electrice au crescut cu 7,9%, la 2,97 miliarde lei în 2017, pe fondul atingerii unor niveluri record ale preţurilor pe piaţa locală a energiei electrice pe parcursul anului 2017.
Cheltuielile cu salariile şi beneficiile angajaţilor au scăzut cu 12 milioane lei sau 1,8%, la 642 milioane lei, ca urmare a măsurilor de optimizare a activităţilor Grupului, incluzând plăţi pentru plecări voluntare.
În anul 2017, Grupul Electrica a obţinut un profit net consolidat de 172 milioane lei, în scădere cu 63% faţă de 2016, pe baza situaţiilor financiare consolidate întocmite în conformitate cu IFRS-UE.
”Acest lucru a fost cauzat, în principal, de creşterile semnificative ale cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică, în contextul unor condiţii meteo severe şi al producerii unor dezechilibre majore în piaţa de energie electrică, în special în primele două trimestre ale anului, atât pentru segmentul de furnizare, cât şi pentru pierderile din reţea din segmentul de distribuţie a energiei electrice”, arată comunicatul grupului.
Operatorii de distribuţie din cadrul grupului au distribuit aproximativ 40% din energia electrică totală distribuită la nivel naţional.
Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 19,05%. Este lider de piaţă pe piaţa reglementată, cu o cotă de piaţă de 40,30%, iar pe piaţa concurenţială are o cotă de piaţă de 11,67%, conform raportului ANRE pentru primele zece luni din 2017.
Consiliul de Administraţie a înaintat spre aprobare Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, programată să aibă loc pe data de 27 aprilie 2018, propunerea de buget pentru anul 2018. Această propunere include profitul net individual de 240 millioane lei. Profitul individual va include dividendele care urmează să fie distribuite de filiale în baza profiturilor din 2017.
”Profitul net consolidat este de 254 milioane lei, ceea ce indică faptul că sunt aşteptări ca performanţa Grupului în 2018 să se îmbunătăţească faţă de 2017”, spun oficialii companiei.
Un factor care contribuie la acest lucru este reprezentat şi de achiziţionarea pachetelor de acţiuni minoritare de 22% deţinute anterior de Fondul Proprietatea în filialele de distribuţie şi furnizare ale Electrica, ceea ce a creat oportunitatea de a păstra integral beneficiile generate de aceste filiale pentru acţionarii Electrica.
“În ciuda faptului că anul 2017 a fost unul foarte dificil pentru toate companiile de furnizare şi de distribuţie din domeniul energiei electrice, este de remarcat că, în ultimele două trimestre din 2017, Grupul Electrica a înregistrat niveluri rezonabile de profitabilitate. Profitul net individual înregistrat în anul 2017, în sumă de 258 milioane lei, asigură pentru acţionarii noştri un dividend destul de stabil pe acţiune şi un randament atractiv al dividendului”, a declarat Cătălin Stancu, director general Electrica.
El spune că dezechilibrele majore din piaţa de energie din prima parte a lui 2017, care au afectat întreaga industrie, au marcat semnificativ şi rezultatele financiare ale Electrica.
”În 2017, ca şi consecinţă a implementării acestor programe, am facut investiţii record în infrastructura de distribuţie, în valoare totală de 736 milioane lei. Mizăm în continuare atât pe creşterea eficienţei operaţionale, cât şi pe îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie a energiei. În consecinţă, în 2018 avem un plan de investiţii şi mai ambiţios, de 900 milioane lei, care contribuie la fundamentarea performanţei noastre operaţionale şi financiare pe termen lung”, adaugă Stancu.
Companiile din cadrul Grupului Electrica deservesc peste 3,6 milioane de consumatori din 18 judeţe din zonele Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord.
Minsterul Energiei controlează 48,78% din acţiunile companiei, în timp ce BERD are 6,92%, iar The Bank of New York Mellon (American Depositary Receipts) din New York, SUA, are 3,67% din capital.