Electrica se împrumută de 250 mil. lei la Eximbank, cu garanția statului, pentru distribuție

Grupul Electrica a contractat un credit de 250 de milioane de lei de la Eximbank, cu 80% din sumă garantată de stat, pentru firma sa de distribuție, Distribuție Energie Electrică România (DEER).

Împrumutul este acordat pe doi ani, cu o perioadă de grație de șase luni.

“Creditul se acordă pe o perioadă de 24 luni, de la data semnării Contractului. Banca acordă Împrumutatului o Perioada de grație de 6 luni, de la data semnării Contractului. În Perioada de grație Imprumutatul nu va rambursa rate de credit. Creditul va fi rambursat in 6 rate trimestriale egale”, arată o informare transmisă de Electrica Bursei.

Contractul de credit a fost semnat în 22 decembrie 2022. Eximbank a garantat, în numele și în contul statului 80% din valoarea creditului, adică 200 de milioane de lei, și are ipotecă mobiliară asupra unui depozit colateral pe diferența de 50 de milioane de lei constituit de compamie la Eximbank, dar și asupra “conturilor curente în lei și valută, prezente și viitoare, deschise de Împrumutat la Bancă”. De asemenea, Eximbank beneficiază de o “fideiusiune încheiata cu Societatea Energetic[ Electrica S.A., în limita a 130% din valoarea Creditului -325.000 (mii RON)”.

DEER este una dintre cele mai importante companii de distribuție a energiei din România, sector afectat în acest an de faptul că a trebuit să cumpere energia electrică scump din piață pentru consumul propriu tehnologic (CPT) al rețelelor, dar costurile suplimentare nu au fost recunoscute în tarife, acest lucru urmând să ducă la o creștere suplimentară a prețului final plătit de populație.

Din septembrie, companiile au putut capitaliza aceste costuri drept venituri viitoare – tarifele de distribuție ar urma să crească etapizat  inclusiv cu o component de recuperare a acestor costuri, tocmai pentru a putea să se mai împrumute. În plus, prin noul mecanism de achiziție centralizată, operatorii rețelelor ar urma să beneficieze de mare parte din energia pentru CPT la prețul fixat de stat la 450 de lei/MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *