Electrica n-a profitat încă de pe urma liberalizării pieței gazelor: volumele furnizate chiar au scăzut în trimestrul început la 1 iulie

În primul trimestru de după liberalizarea pieței de gaze, volumele furnizate de Electrica au fost mai mici decât în aceeași perioadă din 2019.

Al treilea trimestru al acestui an a debutat pentru piața de gaze naturale cu momentul liberalizării, de la 1 iulie, când clieții casnici au putut opta pentru schimbarea furnizorului sau a contractului pe care îl au cu furnizorii actuali.

Electrica, una dintre marile companii de furnizare de energie electrică din Românmia, are și ofertă de gaze naturale pentru clienții casnici în portofoliu, dar, cel puțin din datele de până acum, liberalizarea totală de la 1 iulie i-a adus deservicii, nu avantaje.

Astfel, în al treilea trimestru al anului, deci primul după momentul liberalizării, Electrica a raportat volume de gaze furnizate pe piața cu amănuntul de 26,8 GWh. Este cel mai mic volum trimestrial, din ultimele șapte trimestre, potrivit datelor operaționale prezentate de companie. Spre exemplu, în al doilea trimestru, ultimul dinaintea liberalizării, Electrica a furnizat 29,2 GWh, iar în trimestrul trei din anul 2019 furniza 28,7 TWh.

Este adevărat că al treilea trimestru este unul prin definitie cu consum scăzut de gaze pentru consumatorii casnici, în condițiile în care gazele sunt folosite doar pentru apă caldă și nu pentru încălzire însă această scădere arată că, el puțin pentru moment, Electrica nu a profitat de liberalizarea pieței de gaze pentru casnici. Dacă facem comparația pentru primele nouă luni ale anului, vedem iarăși o sădere în perioada ianuarie-septembrie 2020 față de 2019: 141,9 GWh furnizați pe piața cu amănuntul față de 164,2.

Potrivit datelor compilate utilizând comparatorul de prețuri al ANRE, cel puțin pentru București, Electrca Furnizare are a doua cea mai bună ofertă. Ea se numește Gaz Stabil, cu un preț al „mărfii-gaz” de 73,11 lei/MWh, ceea ce conduce la un preț final de furnizare de 111,2 lei/MWh, fără TVA. Oferta nu are abonament, iar prețul final este mai bun cu 10,23% față de oferta Engie din vară, furnizorul clasic al zonei, cea adresată clienților care nu au mai beneficiat de prețurile reglementate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *