Electrica: Includerea în ‘lista neagră’ întocmită de Consiliul Concurenţei încalcă drepturile şi aduce atingere imaginii companiei

Electrica va solicita Consiliului Concurenţei eliminarea sa de pe „lista neagră” întocmită de autoritate pe motiv că includerea ei pe această listă încalcă drepturile şi aduce atingere imaginii companiei, întrucât este asociată cu ideea de vinovăţie dovedită definitiv, fapt lipsit de fundament legal.

„Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a informaţiei conform căreia Electrica a fost inclusă în ‘lista neagră’ întocmită de Consiliul Concurenţei, compania face următoarele precizări: Societatea Energetică Electrica SA a fost sancţionată de către Consiliul Concurenţei prin Decizia nr. 77/20.12.2017 (Decizia), autoritatea reţinând calitatea de ‘facilitator’ (concept neconfirmat definitiv de instanţele din România). Compania a colaborat deplin cu Consiliul Concurenţei pe parcursul investigaţiei, dincolo de obligaţia legală, şi nu a fost menţionată în probatoriul autorităţii de concurenţă ca participant la înţelegerile din piaţă. Totodată, având în vedere faptul că Electrica nu este producător de contoare electrice, considerăm că nu se poate reţine faptul că societatea a participat la vreo înţelegere de împărţire a pieţei comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România”, se menţionează într-un comunicat al companiei, remis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Electrica a contestat Decizia, iar procesul se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având termen de judecată 9.02.2022, astfel încât, în acest moment, nu există o hotărâre judecătorească definitivă.

„În acest context, includerea Electrica în ‘lista neagră’ întocmită de Consiliul Concurenţei încalcă drepturile şi aduce atingere imaginii Electrica, întrucât este asociată cu ideea de vinovăţie dovedită definitiv, ceea ce este lipsit de fundament legal. În consecinţă, Electrica va lua legătura cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei pentru a solicita eliminarea companiei de pe lista întocmită de către autoritate”, afirmă reprezentanţii companiei.

Totodată, Electrica reaminteşte că, în săvârşirea faptelor reţinute de Consiliul Concurenţei, nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societăţii şi nici nu au acţionat în temeiul unui mandat acordat de societate, sens în care compania a derulat anchete interne, iar în urma acestor demersuri interne a procedat la adoptarea măsurilor legale care se impun.

„Mai mult, subliniem faptul că evenimentele care fac obiectul Deciziei se referă la comercializarea, de către mai multe companii, a contoarelor şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 şi de către Electrica, în calitate de facilitator, în perioada 24 noiembrie 2010 – 30 septembrie 2015. Electrica este o societate comercială cu capital majoritar privat, organizată după cele mai înalte standarde de guvernanţă corporativă, şi are o politică de toleranţă zero faţă de orice încălcări ale legilor în vigoare. În acest sens, la nivelul companiei există un program de asigurare a conformităţii cu legislaţia în domeniul concurenţei (diseminat, implementat şi asumat de angajaţi). Reamintim, totodată, că Electrica este o companie listată la bursă, iar informaţiile lipsite de fundament făcute public pot influenţa negativ preţul acţiunilor şi posibilităţile viitoare de finanţare”, se mai spune în comunicat.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.

Consiliul Concurenţei a publicat pe pagina sa de internet, pentru prima dată, „lista neagră” a firmelor care au fost implicate în investigaţii privind trucarea unor licitaţii publice, printre numele cele mai cunoscute fiind Siveco, Energobit, Electrica sau Electromagnetica.

Lista conţine un număr de 35 de companii care au fost implicate în investigaţii privind trucarea de licitaţii, deciziile de sancţionare din ultimii trei ani, precum şi menţiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea naţională de concurenţă.

1 Comment

  1. Cât tupeu au indivizii aștia. Ei fură de rup cu toate societățile SDEE și tot ei se supără că în sfârșit cineva a avut curajul să spună public adevărul despre compania asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *