Electrica, unul dintre cele mai mari grupuri de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, estimează și pentru anul 2022 pierdere. Aceasta va fi, la nivel consolidat, de 341 de milioane de lei, totuși mai mică decât cele 552 de milioane raportate în 2021.
Grupul Electrica estimează venituri totale valoare de aproape 11 miliarde de lei, cu 3,6 miliarde peste cele din anul 2021. Cea mai mare parte a creșterii provine din majorarea prețului de vânzare a energiei furnizate (cu 117%), urmată de creșterea volumelor de gaze (și a prețului) dar și, pe segmentul de distribuție, a veniturilor recunscute de reglementator din construcția rețelei – inclusiv ce nu s-a recuperat din 2021.
În ceea ce privește cheltuielile, cea mai mare parte a lor reprezintă energia și gazele achiziționate pentru furnizarea la clienți, care vor costa în acest an 8,7 miliarde de lei, cu trei miliarde (sau 53%) peste sumele plătite în 2021. La fel, pe segmentul de distribuție, costurile vor crește cu jumătate de miliard de lei, ca urmare a scumpirii energiei achiziționate pentru consumul propriu tehnologic (CPT), chiar dacă, în termeni de volum, CPT va scădea în acest an cu circa 2,1%.
Investițiile în rețea (Cheltuieli cu constructia retelelor electrice in legatura cu acordurile de concesiune, cum scrie în buget), sunt în acest an de 585 de milioane de lei, cu 100 de milioane peste cele din anul trecut. Salariile angajaților cresc și ele, cu 5,6%, la 847 de milioane de lei. Compania va termina anul cu 8.129 de angajați (cea mai mare parte, circa 6.700 în distribuție) un număr aproape egal cu cel diin 2021, pe ansamblul grupului.
Execuția bugetului depinde de forma finală a OUG referitoare la măsurile de susținere a consumatorilor de gaze și energie electrică, care se vor aplica de la 1 aprilie, timp de un an, care va avea impact și asupra segmentului de furnizare, și a celui de distribuție.
Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu o acoperire de 18 județe din trei zone geografice pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe tot cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.