Grupul Electrica supune aprobării acționarilor pentru a se îndrepta, în instanță, împotriva unor foști directori și administratori, pentru a putea recupera prejudicii din trecut, stabilite ca urmare a controalelor Curții de Conturi.
Prejudiciul total care se impută este de 235.609.455 lei, la care se adaugă dobânzi de 47.275.221 lei, iar acțiunea în instanță va fi demarată până cel mai târziu la data de 28 noiembrie. Este vizată recuperrarea unor prejudicii stabilite de Curtea de Conturi în urma unui control finalizat în 2016 referitor la cum a fost administrată societatea în perioada 1 ianuarie 2013-30 iunie 2014.
Iată lista prejudiciilor:
224,6 milioane de lei pentru execuția de lucrări aferente obiectivului “Sistem AMR necesar activității de măsurare și dispecer de consum la nivel SC Electrica SA”, pentru care bunurile achiziționate, deși au fost evidețiate în contabilitate, nu se regăsesc fizic în patrimoniu și nici nu au fost utilizate pentru activitățile desffășurate conform obiectului de activitate, fiind necesare desfășurării altor persoane juridice (filialele societății)
2,37 milioane de lei-majorarea nejustificată a cheltuielillor cu servicii de asistență tehnică, destinate desfășurării activității altor personae jurifice (filiale de distribuție).
74.667 de lei– majorarea nejustificată a cheltuielillor de exploatare reprezentând servicii de mentenanță a echipamentelor aflate în infrastructura de comunicații a filialelor, persoane juridice distincte.
273.500 lei– majorarea nejustificată a cheltuielillor de exploatare cu servicii pentru care nu s-a făcut dovada prestării lor pentru necesitățile exclusive ale societății, respectiv cu contravaloarea a patru studii tehnice achiziționate pentru activități care nu se regăsesc în obiectul de activitate a entității verificate, fiind aferente unor activități aparținând altor persoane juridice (filialele de distribuție), fără a fi refacturate acestora și recuperată contravaloarea lor.
36.385 de lei, plăți din perioada iulie 2013-iunie 2014, cheltuieli fără bază legală, respectiv cheltuieli cu chiria unui imobil încadrat la locuințe de serviciu, de care a beneficiat directorul general, în condițiile în care acordarea locuinței nu s-a efectuat în condițiile legii.
Iată lista persoanelor “împotriva cărora se impune formularea unei acțiuni civile în instanță pentru atragerea răspunderii”:
Administrator: Olteanu Cristian, Nicușor Mihai, Șaptefrați Mihai, Dumitrașcu Gabriel, Coșeriu Sorin, Untescu Marius Eugen, Folescu Ioan, Țurlea Marian, Toader Ion Bacu, Mârza Florin, Brădean Magdalena, Patriche Cezar Flavian, Ioan Roșca, Dorin Cătălin Spătaru, Niculae Pleșa, Constantin Dinescu, Ionuț Sebastian Iavor, Marius Marin Petrescu.
Director: Folescu Ioan – director general, Dumitru Federeniuc – directorul Direcției tehnice, Maria Spandonide- director Direcția finanțe patrimoniu, Ioan Silivaș – director Direcția Furnizare Energie Electrică, Corneliu Stan – director general, Ioan Roșca – director general.