Electrica, cel mai mare furnizor de pe piața reglementată, ajunge și cel mai mare perdant, urmare a reglementării

Celebra OUG 114, cea care, printre altele, a reglementat prețurile la energia eletrică își arată din nou efectele-surpriză: din reglementarea pieței, cel mai “șifonat” furnizor de ultimă instanță pare a ieși Electrica, singurul furnizor la care statul român are cel mai mare pachet de acțiuni și cel mai mare furnizor pe piața reglementată.

Pe scurt: Conform datelor din trimestrul doi al anului, prima perioadă “plină” de piață reglementată, Electrica este furnizorul care, raportat la consumul clienților săi, a primit cea mai puțină energie ieftină, la preț reglementat, și a cumpărat cea mai multă energie la prețurile crescute din piață. Ca atare, este posibil ca furnizorul, singurul la care statul român este cel mai mare acționar, să înregistreze pierderi substanțiale din activitatea de furnizare sau, dacă reglementatorul va fi de acord, să treacă în facturile clienților săi finali aceste costuri din trecut.

Pe larg, iată situația. Mai întâi, priviți acest grafic, extras chiar din raportul ANRE, după care vom explica

Potrivit OUG 114, coroborată apoi cu regulamentele ANRE, de la 1 martie 2019 şi până în 2022, furnizarea de energie electrică pentru consumatorii casnici (care nu au optat încă pentru ieşirea în piaţa concurenţială) se face în condiţiie reglementate de ANRE. Mai concret, autoritatea a stabilit că unii producători, mai ales Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Petrom, vor fi obligate să vândă, în acest an, anumite cantităţi de energie către fiecare FUI, la preţ de cost plus profit de 5%, iar FUI vând energia către populaţie tot la preţuri reglementate de ANRE.

Problema este că, atunci când s-au făcut alocările de energie de la producători, ANRE nu a putut folosi, evident, decât energia disponibilă a acestora, deci cea care nu fusese contractată de ei încă pe pieţele la termen, cu livrare ulterioară. După cum am scris AICI, această energie nu a fost suficientă pentru a acoperi tot consumul clienților FUI iar aceștia trebuie a trebuit să iasă în piață pentru a cumpăra diferența, o piață unde, evident, prețurile au crescut.

După cum ați putut vedea în tabel, Electrica (ELF) a avut asigurat doar 35% din consumul clienților săi asigurat de la producătorii cu obligație de reglementat, deci la prețuri mai mici, în acel trimestru. Cel mai mic procent dintre toți FUI. La polul opus au fost cei de la E.On, cu aproape 90% din consumul clienților pe contracte reglementate. În consecință, și procentul de achiziție din piețele de contracte bilaterale a fost cel mai ridicat: 43% din total. La polul opus, E.On a cumpărat din piețele bilaterale doar 3% din ce a furnizat la reglementat.

Am ales această comparație pentru că este făcută între extreme.

Aceste alocări sunt foarte importante pentru că vorbim despre bani. De exemplu, în această perioadă, prețul mediu de ahiziție din piața de contrate bilaterale a fost de 251 de lei/MWh. Una este, pentru E.On, de exemplu, să cumperi 3% din tot ce furnizezi la acest preț, și alta pentru Electrica, să cumperi 43% din ce furnizezi, la acest preț, mai ales în condițiile în care E.On are o cotă de piață pe reglementat de doar 15%, iar cea a Electrica este mai mult decât triplă-51%. Sau invers: E.On a cumpărat 90% din energie la prețul reglementat de 129 de lei, în medie, iar Electrica doar 35%, în condițiile în care acest preț este unul rezultat din componente fixate de stat și cu livrare garantată, deci practic cu risc zero.

Pot fi două explicații posibile pentru aceste procente. Prima ar fi că Electrica, atunci când a solicitat cantitățile pentru piața reglementată de la ANRE, în iarnă, a greșit atât de mult (în minus) comparativ cu consumul real sau că acesta a cresut mult mai mult comparativ cu prognoza. A doua ar putea fi aceea că, la alocare, ANRE a acordat mult mai puțin comparativ cu cerințele companiei pentru consumul clienților săi, însă, după cum se vede, situația nu s-a repetat și la CEZ sau la E.On, care au avut cea mai mare parte din consum asigurat prin contracte reglementate.

Ce urmează

Momentan, piața este reglementată la consumator, deci furnizorii care au costuri mai mari de achiziție nu le pot transfera în facturi, dar asta doar deocamdată. Piața va fi dereglementată treptat, începând de la jumătatea anului viitor. Pot exista două soluții: fie reglementatorul nu va recunoaște în prețul final, la viitoarea ajustare, toate aceste costuri deci Electrica va marca pierdere, fie le va recunoaște, caz în care clienții vor avea facturile majorate.

Electrica SA este, alături de Enel, cea mai mare companie de utilități din energie, de pe segmentul de distribuție-furnizare de energie eletrică. Compania este listată la BVB, iar statul român este cel mai mare acționar al companiei, cu 48%.

1 Comment

  1. Daca a-ti arata profiturile si pierderrile pe o perioada de cca 10 ani, cred ca ar fi mai corect.Asa arata ca un articol, scris si transmis de ELECTRICA, sper sa gresesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *