Electrica, aproape să marcheze o pierdere de 620 de milioane de lei în viitorii trei ani, urmare a fuziunii companiilor de distribuție din grup

Fuziunea celor trei companii de distribuție din grupul Electrica, făcută tocmai pentru a eficientiza activitatea, deocamdată produce o gaură imensă. Asta pentru că, după fuziune, în urma unei noi reglementări a ANRE, încasările din tariful de distribuție al companiei vor fi reduse drastic. Reglementarea este încă la stadiul de proiect.

Electrica SA, una dintre cele mai mari firme de distribuție și furnizare a energei electrice din țară, privatizată prin Bursă dar cu statul încă cel mai mare acționar, a demarat recent procedurile pentru fuziunea celor trei societăți de distribuție din grup. Astfel, Electrica Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud urmează să fuzioneze într-o singură firmă de distribuție. Începând cu data de 1 ianuarie 2021, noua entitate rezultată în aria de distribuție va avea denumirea „Distribuție Energie Electrică România SA” (DEER). Va fi, practic, cea mai extinsă firmă de distribuție de energie electrică din țară.

Intenția conducerii Electrica era de optimizare a costurilor și perfecționare a business-ului.

“În acest context, rolul activității de distribuție pe lanțul valoric se modifică, iar obiectivele principale ale strategiei definite pentru acest segment au în vedere îmbunătățiri și optimizări pe trei dimensiuni: performanța operațională, calitatea serviciilor și optimizarea costurilor la consumatorul final. La acestea se adaugă și direcțiile strategice pe termen lung, axate pe consolidarea și dezvoltarea modelului de afaceri, coroborat cu pregătirea rețelelor de distribuție pentru a face față provocărilor tranziției energetice”, scrie în comunicatul companiei referitor la fuziune.

Numai că, în realitate, în loc să aibă beneficii, Electrica va înregistra cheltuieli suplimentare masive din această mișcare, care se dorea tocmai una de eficientizare.

Asta pentru că un ordin al ANRE, referitor la modificarea metodologiei de stabilire a tarifelor de distribuție, aflat încă la stadiu de proiect în dezbatere publică, va reduce dramatic încasările Electrica din serviciul de distribuție, în cazul fuziunii. Iată prevederea nou-introdusă:

“(2) În situaţia fuziunii mai multor operatori de distribuţie după începerea unei perioade de reglementare, tarifele de distribuţie se vor calcula distinct pentru zonele de reţea aferente operatorilor existenţi la începutul perioadei de reglementare, pe baza costurilor şi veniturilor prognozate aprobate la începutul acesteia.

(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), tarifele specifice aprobate pentru fiecare nivel de tensiune pentru operatorul de distribuţie rezultat ca urmare a fuziunii, sunt egale cu valoarea minimǎ dintre tarifele de distribuţie specifice, calculate conform prevederilor alin. (2)”.

Cu alte cuvinte, după fuziune, noua firmă de distribuție va putea folosi cel mai mic tarif dintre cele ale actualelor Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud, în forma actuală a proiectului de Ordin ANRE.

Acum, pentru Muntenia Nord, tariful de distribuție pentru joasă tensiune este de 124 de lei/MWh, iar pentru fiecare dintre celelalte două este de circa 104 lei. La fel, sunt diferențe și între tarifele pentru medie și înaltă tensiune (pentru un consumator casnic, toate se adună și se plătesc în factură). Or, după fuziune și conform proiectului de reglementare, noua DEER va avea, până la finalul perioadei de reglementare, tarif de distribuție recunoscut la 104 lei, pentru JT (de exemplu).

În bani, asta înseamnă o pierdere de circa 622 de milioane de lei, în perioada 2021-2023, potrivit unor surse din piață. În teorie, această pierdere ar trebui să se regăsească, măcar parțial, într-o scădere a facturii pentru unii clienți, din moment ce am asista la o reducere a tarifelor de distribuție.

Din proiectul de reglementare mai ințelegem și că, dacă vor fi recuperate sumele , acest lucru se va întâmpla peste ani, la începutul următoarei perioade de regelementare, adică din 2025. Cităm iarăși din ordin:

“La articolul 88, după alineatul (2) se introduc un alineat nou, cu următorul cuprins:

”(3) În situația prevăzută la art. 10 alin. (2) (cel citat mai sus – n.red.) corecțiile prevăzute la alin. (1) se efectuează pentru fiecare dintre veniturile operatorilor existenţi la începutul perioadei de reglementare, ca și cum acestea ar fi realizate de operatori de distribuție separați. Diferenţa dintre veniturile anuale obținute prin aplicarea tarifelor de distribuţie anuale aprobate la cantitatea de energie electrică distribuită anuală realizată de fiecare dintre operatorii existenţi la începutul perioadei de reglementare și veniturile reglementate anuale corespunzătoare se regularizează în ultimul an al perioadei de reglementare și se va lua în considerare la stabilirea venitului țintă inițial pentru primul an al următoarei perioade de reglementare.”

Problemă de reglementare?

Așadar, din această fuziune Electrica va înregistra costuri suplimentare de 622 de milioane de lei. Eroare de planificare? Compania ne-a transmis oficial că nu poate comenta pe merginea unei reglementări care este încă la stadiul de document de discuție. Însă surse din grupul Electrica au spus că firma ar fi victimă a reglementatorului ANRE. Astfel, potrivit surselor noastre, ANRE ar fi elaborat încă din iulie – deci înainte să se voteze fuziunea – o nouă metodologie pentru stabilirea tarifelor de distribuție, în care se specifica faptul că, inclusiv în cazul unei fuziuni, tarifele de distribuție nu se schimbă până la sfârșitul actualei perioade de reglementare. Deci chiar dacă cele trei distribuții ale Electrica ar fuziona, noua companie ar urma să perceapă tot trei tarife de distribuție, în această perioadă de reglementare.

Ulterior însă, după ce fuziunea Electrica a fost votată în AGA, a apărut acest nou proiect de ordin al ANRE, pus acum în dezbatere publică, în care se arată că se poate percepe un singur tarif de distribuție, cel mai mic, ceea ce a constituit o surpriză pentru companie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *