Electrica anunţă investiţii record, de 900 mil. lei în acest an, în reţelele de distribuţie

Grupul Electrica anunţă investiţii de 900 de milioane de lei, despre care spune că este probabil cel mai ambiţios plan din sectorul energetic.

Operatorii de Distribuție din cadrul Grupului Electrica și-au asumat pentru 2018 un plan record de investiții, în valoare de 900 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei.

Grupul Electrica, lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România, a realizat ȋn anul 2017 investiții în infrastructura de distribuție în valoare totală de 727 milioane lei, spune comunicatul.

Comparativ cu 2014, anul listării Electrica pe bursele din Bucureşti şi Londra, programul de investiții al operatorilor de distribuție din cadrul Grupului (SDEE Muntenia Nord, SDEE Transilvania Nord şi SDEE Transilvania Sud) este de 2,5 ori mai mare în 2017.

În cei patru ani de la privatizarea prin listare, Grupul Electrica a investit 2,1 miliarde de lei ȋn infrastructura de distribuţie, investiții a căror finalitate o reprezintă îmbunătățirea semnificativă a calităţii serviciilor la nivelul întregii comunități beneficiare.
„Modernizarea rețelelor de distribuție continuă să fie prioritatea Grupului Electrica, astfel că, pentru anul acesta, ne-am propus investiţii record, în valoare de 900 de milioane de lei, probabil cel mai ambiţios plan din sectorul energetic. Ținta noastră este creșterea eficienței operaționale și a calității serviciilor oferite, astfel încât timpul mediu de întrerupere neplanificată per utilizator – SAIDI – să ajungă la nivelul din țările central europene”, a declarat Cătălin Stancu, Director General Electrica.
Investiţiile Grupului Electrica ȋn infrastructură au crescut constant de la an la an, ȋn 2017, spre exemplu, valoarea totală realizată fiind de 727 milioane lei, din care 235 milioane lei ȋn SDEE Transilvania Sud, 238 milioane lei ȋn SDEE Muntenia Nord și 254 milioane lei ȋn SDEE Transilvania Nord. Valoarea cumulată a investițiilor realizate în 2017 la nivelul Grupului Electrica este cu peste 30% mai mare față de 2016 și mai mult decât dublă față de 2014.

„Astfel, investițiile ȋn rețelele de distribuție au condus la ȋmbunătățirea semnificativă a eficienței operaționale și calității serviciului de distribuție, determinând o diminuare importantă a timpului mediu de ȋntreruperi neplanificate la consumatori (SAIDI neplanificat), ȋn anul 2016 față de anul 2014, cu 10% la SDEE Muntenia Nord, 30% la SDEE Transilvania Sud și 19% la SDEE Transilvania Nord. În 2016, ultimul an pentru care există statistici oficiale în privința indicatorilor de performanță, cel mai bun rezultat a fost obținut de SDEE Muntenia Nord (240 min/an), care s-a situat cu 17% sub media înregistrată la nivel național (290 min/an)”, se arată în comunicat.

„Structura planului de investiţii va viza şi ȋn 2018 cu precădere, ca şi până acum, lucrările de reabilitare și modernizare a rețelelor de distribuție pentru îmbunătățirea calității serviciului (40%), îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea pierderilor (40%), precum şi creșterea eficienței operaționale. Totodată, la nivel de Grup, vor fi realizate investiții importante în modernizarea infrastructurii informatice şi a sistemelor de tehnologia informației, având în vedere atât cerinţele legale privind protecţia datelor, dar și efectul pozitiv asupra calității serviciilor prestate.

La nivelul tuturor celor trei operatori de distribuţie, ȋn 2017 au fost realizate investiţii pentru extinderea Sistemului de Automatizare a Distribuţiei (SAD), ȋn scopul creşterii eficienţei operaţionale şi a siguranţei ȋn funcţionare a instalaţiilor. Au fost efectuate lucrări de trecere a reţelelor de medie tensiune la tensiunea de 20 kV, un proiect semnificativ fiind realizat ȋn staţiunea Predeal, printr-o investiţie de aproximativ 5 milioane lei, cu scopul asigurării calităţii distribuţiei ȋn perioadele vârfului de cerere de iarnă. Alte investiţii au vizat asigurarea calităţii energiei electrice la consumatori, prin executarea unor lucrări de ȋmbunătăţire a nivelului de tensiune în reţele de joasă tensiune, atât ȋn mediul urban, cât şi rural. În acest sens, ȋn aria SDEE Transilvania Sud, printr-o investiție de aproximativ 20 milioane lei, au fost executate lucrări ȋn peste 45 de localităţi, ȋnsumând peste 150 km de reţea şi peste 50 posturi de transformare. La nivelul SDEE Muntenia Nord, peste 76 milioane lei au fost utilizate pentru creşterea gradului de siguranţă ȋn alimentare şi ȋmbunătăţirea nivelului de tensiune ȋn circa 100 de localităţi, realizându-se reabilitarea a peste 200 km de reţea şi peste 17.000 de branşamente. De asemenea, ȋn aria SDEE Transilvania Nord a fost optimizată funcţionarea reţelelor electrice de joasă tensiune, ca parte a unui program ambiţios de 77 milioane lei, care va continua şi ȋn 2018.

Cu o tradiție de 120 de ani, companiile de distribuţie a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica acoperă peste 40% din teritoriul României, având o arie de operare de aproximativ 100.000 de kilometri pătrați. Cele trei companii din cadrul Grupului Electrica deservesc peste 3,6 milioane de consumatori din 18 județe din zonele Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord”, se mai arată în comunicat.

Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienți și are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru funizarea energiei electrice și pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *