Divizia de furnizare al grupului Electrica a scăzut anul trecut, pe fondul rerducerii numărului de cliemți și al scăderii consumului, arată datele publicae de grup.Statul era dator cu 1,9 miliarde de lei către compania de furnizare, sume neplătite în contul schemei de plafonare/compensare.
Veniturile pe segmentul de furnizare au scăzut cu 11%, volumul de energie furnizată scăzând cu 9%
Iată exact ce a publicat Electrica pentru segmentul de furnizare:
“În ceea ce privește segmentul de furnizare, veniturile au scăzut în anul 2023 cu aprox. 905,8 mil. RON, sau 11,1%, la 7.280,3 mil. RON, de la 8.186,0 mil. RON în 2022, aceasta variație fiind generata în principal de scăderea cantității de energie electrica furnizata cu aproximativ 9%, urmare a diminuării portofoliului de clienți, precum și a scăderii consumului la nivel national (că efect al creșterilor de preț a energiei electrice dar și a masurilor de eficienta energetica implementate).
Pentru segmentul de furnizare, atât anul 2023 cât și în anul 2022, efectul prețurilor cu amănuntul la energie electrica a fost acoperit prin subvenții primite de la autoritățile statului, că urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preturilor la energia electrica și gaze naturale, că urmare a aplicării Ordonanței 27/2022, cu modificările și completările ulterioare.
La 31 decembrie 2023, suma estimata pentru subvenții a fi primita de la Ministerul Energiei este în valoare de 2.595,6 mil. RON (31 decembrie 2022: 1.280,8 mil. RON), iar de la Agenția Județeană de Plati și Inspecție Socială este în valoare de 19,0 mil. RON. Din valoarea subvențiilor de încasat suma de 1.894,8 mil. RON reprezintă cereri neincasate și depuse la autoritățile statului”.
La nivel de grup, Electrica a raportat un profit mai mare cu 11% în 2023 față de anul precedent, până la 620 de milioane de lei, indicatorul EBITDA consemnând de asemenea o îmbunătățire cu 27&, până la 1,7 miliarde de lei, în special pe fondul rezulatelor segmentului de distribuție.
“Profitul net pentru anul 2023 a înregistrat o creștere de 61,6 mil. RON (11,0%), rezultat generat în principal că urmare a performanta segmentului de distribuție în contextul scăderii costurilor cu energia electrica pentru acoperirea CPT, că urmare a implementării mecanismul de achiziție centralizata MACEE, conform căruia producătorii au obligația de a vinde 80% din energia disponibila la un preț de 450 RON/MWh, impact diminuat de creșterea volumelor de energie electrica necesara pentru acoperirea pierderilor în rețea”, mai arată compania.
Pe segmentul de distribuție de energie electrică, veniturile au crescut cu peste un miliard de lei sau 30% până la 4,4 miliarde de lei.
Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de furnizare, distribuție și producție a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice.