Electrica a luat ultimele 90 mil. euro de la BEI din împrumutul de 210 mil. contractat pentru modernizarea rețelei de distribuție

Banca Europeană de Investiții (BEI) confirmă ultima tranșă, de 90 de milioane euro, din împrumutul pe termen-lung de 210 milioane euro acordat Grupului Electrica pentru modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice, implementarea contoarelor inteligente și accelerarea utilizării energiei regenerabile în România, potrivit unui comunicat al băncii.

Împrumutul în valoare de 90 milioane euro oferit de BEI, pe o perioadă de 15 ani, companiei Distribuție Energie Electrică România SA (DEER), operatorul de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica, reprezintă a doua tranșă a finanțării de 210 milioane euro pentru susținerea programului  de investiții în infrastructura energetică, de 300 de milioane de euro.

Planul de investiții va sprijini consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, inclusiv modernizarea și realizarea de noi linii electrice, construirea și dezvoltarea stațiilor electrice și instalarea de componente pentru automatizarea rețelei în toată România, arată comunicatul.

„Banca Europeană de Investiții este încântată să ofere 210 de milioane de euro pentru susținerea programului de investiții la nivel național al Electrica, de 300 de milioane de euro, pentru a spori nivelul de utilizare a energiei din surse regenerabile, a îmbunătăți capacitatea rețelei și a îndeplini obiectivele de decarbonizare pe termen lung. Cea mai recentă finanțare, de 90 de milioane de euro, convenită cu Electrica reflectă progresul rapid al inițiativei de transformare și angajamentul comun al BEI și Electrica de a facilita o utilizare mai mare a energiei din surse regenerabile”, a declarat Christian Kettel-Thomsen, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, responsabil pentru energie și operațiuni de creditare în România.

“Noul program de investiți realizat de Electrica, cu impact important la nivel național, aduce beneficii consumatorilor și permite, pe viitor, o utilizare mai mare a energiei din surse regenerabile. Cea mai recentă finanțare din partea Băncii Europene de Investiții va permite Grupului Electrica să înlocuiască activele învechite, să răspundă mai bine nevoilor de energie ale celor 3,8 milioane de consumatori, prin instalarea de contoare moderne și, totodată, să accelereze tranziția către o economie <<verde>> în România”, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica.

Programul de investiții al Grupului Electrica, de 300 de milioane euro, include investiții noi în județele Prahova, Dâmbovița, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Brașov, Mureș, Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor și Satu Mare, în modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, reducerea pierderilor de energie și îmbunătățirea fiabilității generale a rețelei.

Extinderea rețelei va permite conectarea a peste 180.000 de noi consumatori și va facilita, în anii următori, o utilizare pe scară mai largă a energiei din surse regenerabile în România.

Noul plan de investiții în rețeaua Electrica, susținut de BEI, va îmbunătăți aprovizionarea cu energie modernă și fiabilă, la prețuri accesibile (SDG 7), va sprijini creșterea economică incluzivă și durabilă (SDG 8), precum și acțiunea climatică (SDG 13).

Începând cu anul 1991, Banca Europeană de Investiții a oferit peste 1,4 miliarde euro pentru investiții în domeniul energiei în România.

Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu o acoperire de 18 județe din trei zone geografice pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru funizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *