Electrica a anulat licitaţiile pentru achiziţia de turbine generatoare pentru parcurile eoliene Frumuşiţa din judeţul Galaţi şi Chirnogeni din Constanţa, deoarece ofertele nu au prevăzut în totalitate condiţiile tehnice de racordare la sistemul energetic ori nu s-au încadrat în rigorile modului de prezentare a preţului total ofertat, potrivit unui comunicat transmis marţi de compania de electricitate, citat de Agerpres
Potrivit sursei citate, „complexitatea tehnică a echipamentelor ce urmează a fi achiziţionate, dictată de exigenţele normelor, condiţiile contractuale specifice acestui domeniu energetic şi faptul că ofertanţii sunt în exclusivitate firme străine, au făcut ca sincronizarea cu rigorile legislaţiei achiziţiilor publice să fie un proces extrem de dificil. Pentru evitarea oricăror interpretări, comisia a ţinut cont de recomandările Agenţiei Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, şi a reglementărilor Transelectrica pentru racordarea la sistem, a hotărât anularea procedurii precum şi reluarea ei imediată respectând aceste recomandări. Licitaţia se va relua în cel mai scurt timp şi este deschisă tuturor ofertanţilor din această industrie”.
Electrica estimează că ordinul de începere a lucrărilor pentru acest parc va fi dat în luna iunie, iar primele turbine vor fi montate în trimestrul patru al anului 2012.
În cadrul licitaţiei de achiziţie a turbinelor eoliene, ofertele finale au fost depuse în octombrie 2011. A urmat o perioadă de aproximativ două luni în care au avut loc mai multe clarificări cu ofertanţii şi cu Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.
Parcul Eolian Frumuşiţa din Galaţi este un proiect inclus în strategia de dezvoltare energetică a SC Electrica SA şi a cărui dezvoltare efectivă a început în anul 2010, obţinând în a doua jumătate a anului trecut toate autorizaţiile specifice pentru punerea în funcţiune a acestuia. În acelaşi interval de timp au fost încheiate etapele importante ale proiectării şi s-au definitivat măsurătorile de vânt care confirmă un potenţial eolian deosebit de ridicat, cu o viteză anuală media avântului de peste 7,2 metri pe secundă la 100 metri.
Cu o putere instalată de circa 45 MW (compus din 15 turbine eoliene), întins pe o suprafaţă de peste 70 hectare, parcul eolian Frumuşiţa va asigura o producţie calculată de 150.000 MWh pe an. Este un proiect avansat la care în prezent se derulează procedurile de licitaţie în vederea achiziţiei de turbine pentru lucrările de infrastructură şi obţinerea creditării bancare.
Electrica menţionează că aspectele concrete care au stat la baza anulării licitaţiei de grupuri generatoare pentru parcul eolian Chirnogeni nu pot fi detaliate urmare solicitării unuia dintre ofertanţi de a se asigura confidenţialitatea tuturor datelor tehnice cuprinse în oferte.
„Omisiunile din caietele de sarcini cauzate de complexitatea achiziţiei, de rigorile unei licitaţii intenaţionale cu adaptarea contractelor şi a obligaţiei ofertanţilor de a se conforma unei proceduri de achiziţie publică pe legislaţia românească, fără a fi existat un precedent (SC Electrica SA este singura societate de stat implicată într-o astfel de achiziţie a cărei valoare estimată este de aproximativ 70 milioane euro) au condus la anularea licitaţiei”, este menţionat în comunicat.
Din cauza nefamiliarizării cu condiţiile de racordare la sistemul energetic românesc şi cu cel de prezentare a preţului ofertei conform legislaţiei româneşti, ofertanţii ar fi avut nevoie de precizări şi prevederi suplimentare în documentaţia achiziţiei, conform sursei citate.