În condițiile în care mai sunt câteva săptămâni până când începe sezonul de încălzire în București, l-am întrebat pe Claudiu Crețu, administratorul special al Elcen, compania care produce apa caldă și căldura pentru Capitală, dacă este pregătit să asigure energia termică în parametri normali pentru confortul orașului. Oficialul Elcen poate livra cât i se cere iarna, la parametri de presiune pe care îi poate susține rețeaua învechită a Termoenergetica, dar atrage atenția asupra unui lucru capital: pierderile din rețea, care anul trecut au ajuns uneori și la 2.200 de tone pe oră, trebuie să nu sară de 2.300 de tone, pragul de la care, din punct de vedere tehnic, nu se mai poate asigura energia termică în Capitală.
Este pregătită Elcen să asigure la parametri necesari agentul termic necesar pentru București în aceasă iarnă, în condițiile date?
Claudiu Crețu: In ciuda problemelor tehnice majore cu care se confruntă rețeaua de termoficare și a pierderilor uriașe de apă fierbinte, ELCEN face toate eforturile să asigure, la parametri calitativi solicitați de Termoenergetica prin comanda contractuală zilnică, agentul termic pentru București în această iarnă. S-au luat toate măsurile la nivelul ELCEN in sensul realizării reviziilor, reparațiilor și pregătirilor în vederea asigurării continuității serviciului public în sezonul rece, în condiții de siguranță. Vom livra energie termică la presiunea pe care rețeaua de termoficare poate să o susțină având în vedere starea de degradare avansată în care se află.
Care este limita maximă tehnică posibilă a pierderilor (apa de adaos introdusă în sistem) pentru ca CET-urile să mai poată funcționa? Iarna trecută s-a ajuns și la 2.200 de tone pe oră. Cât se mai poate?
Claudiu Crețu: Faptul că pierderile din rețeaua de termoficare au crescut periculos de mult ajungând la aprox. 2200 t/h reprezintă un semnal de alarmă ce indica situația extrem de gravă din sistemul de termoficare învechit și lipsit de investiții, iar trendul crescător al acestora se apropie periculos de pragul de 2300 t/h dincolo de care va fi tehnic imposibilă livrarea în condiții de siguranță a agentului termic la consumatori. Capacitatea tehnică de înlocuire a pierderilor se oprește practic la acest vârf de 2.300.
Ati avut recent o intalnire cu primarul nou-ales al Bucurestiului. Ce ne puteti spune despre plata datoriilor Termoenergetica (circa 400 mil. lei). S-a stabilit vreun termen sau grafic de esalonare?
Claudiu Crețu: Întâlnirea cu Primarul General nou-ales al Bucureștiului a constituit o oportunitate importantă de colaborare eficientă între toate părțile implicate în asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică a locuitorilor capitalei și de coordonare în vederea luării măsurilor care se impun pe termen scurt pentru asigurarea furnizării apei calde și căldurii în iarna care se apropie și, pe termen lung, cu scopul asigurării unui serviciu de calitate. De asemenea, Primarul General a dat asigurări că termoficarea este un subiect extrem de important ce necesită atenție sporită și permanentă și că va lua colabora îndeaproape cu toate părțile implicate în sensul gestionării situației dificile cu care se confruntă sistemul de termoficare.
În ceea ce privește datoriile Termoenergetica în valoare de aproximativ 400 de milioane de lei, ELCEN a formulat deja acțiuni în instanță pentru recuperarea creanțelor. În funcție de decizia instanței de judecată, se va trece la recuperarea pe cale legală a acestor datorii.
A garantat noul primar că va plăti integral și la timp subvenția?
Claudiu Crețu: Având în vedere că Municipiul Bucureşti, în calitate de unitate administrativ teritorială, are în responsabilitate asigurarea continuităţii şi siguranţei serviciului public de furnizare a energiei termice, este absolut normal ca primăria să facă toate demersurile pentru plata la timp a subventiei și acoperirea costurilor pentru energia termică livrată, astfel încât să nu fie afectată siguranța furnizării la consumatori.
Exista de asemenea intentia ca Romgaz sa preia centralele Elcen. In acest sens, au avansat in vreun fel lucrurile?
Claudiu Crețu:Romgaz a demarat un studiu complex, în conformitate cu prevederile legale și cu principiile privind guvernanța corporativă, în cadrul căruia analizează preluarea activelor și operațiunilor ELCEN.
Lumea se concentreaza in special pe reabilitarea rețelei de transport si distributie a energiei termice, care este intr-o stare avansata de degradare. Insa si centralele termoelectrice ale Elcen au nevoie de investitii, mai ales pentru respectarea normelor de mediu. Care este planul in acest sens, cu sume si termene?
Claudiu Crețu:În conformitate cu Planul de reorganizare aprobat, ELCEN urmărește implementarea unor unități noi, moderne, cu eficiență ridicată, de producere a energiei în cogenerare în vederea îmbunătățirii măsurilor de protecție a mediului prin reducerea impactului emisiilor locale, în conformitate cu angajamentele luate față de UE, precum și a menținerii capacității de producție a energiei termice și electrice, în mod sustenabil, pe termen lung.
Disponibilitatea finanțării pentru realizarea investițiilor în cogenerare de înaltă eficiență este esențială pentru asigurarea surselor de producere sigure și eficiente de alimentare cu energie capabile să promoveze dezvoltarea economică și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții, crescând eficiența energetică și, în același timp, reducând impactul asupra mediului.
Atragerea de fonduri europene nerambursabile necesare investițiilor în surse de energie în cogenerare de înaltă eficiență este o soluție puternic sprijinită de UE, având în vedere potențialul semnificativ al cogenerării de realizare a obiectivelor privind energia și clima.
De un real interes pentru ELCEN este, la acest moment, mecanismul promovat pe baza Fondului pentru Modernizare (Art. 10d) pentru susţinerea investiţiilor cu emisii scăzute de carbon.
E nevoie de capacitați de producere noi, moderne, eficiente, atât din perspectiva agentului termic necesar pentru serviciul public de termoficare, cat si din perspectiva energiei electrice. ELCEN este nu doar principalul furnizor de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din București, ci, totodată, unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică la nivel național, asigurând funcționarea în condiții de siguranță și stabilitate a SEN și acoperind o parte importantă din energia electrică necesară capitalei.
Având în vederea anvergura și importanța sistemului centralizat de încălzire urbană, soluțiile problemelor existente necesită o colaborare instituțională strânsă în vederea echilibrării segmentelor de producere și furnizare a energiei electrice și termice. Sincronizarea investițiilor va permite revitalizarea acestui sistem asigurându-se continuitatea și calitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică.