ELCEN va fuziona cu RADET şi va trece la Primărie. Transferul se va face şi în alte oraşe unde CET-urile ţin de Guvern

Ministerul Energiei analizează posibilitatea de a transfera Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) în subordinea Primăriei Capitalei până la iarnă, producătorul de energie urmând să fuzioneze cu Regia Autonomă pentru Distribuţia Energiei Termice (RADET), a declarat ministrul de resort, Toma Petcu, la finalul unei întâlniri cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. 

„Ministerul Energiei a plecat încă de la început de la strategia de a fi sub aceeaşi autoritate atât partea de producţie, cât şi cea de distribuţie a energiei termice în Bucureşti, pentru că anii anteriori au fost de foarte multe ori sincope în această colaborare. Primăria aproba subvenţii, nu le plătea către RADET, care nu le plătea către ELCEN. Erau două societăţi diferite, una în subordinea Guvernului, a doua în subordinea Primăriei. Am spus clar că trebuie să creăm o singură entitate, care să administreze ambele societăţi”, a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, este clar că soluţia cea mai bună este fuziunea dintre cele două entităţi.

Petcu a adăugat că aşteaptă puncte de vedere de la Ministerul Justiţiei şi de la cel al Finanţelor, pentru a analiza posibilitatea transferului ELCEN înainte de intrarea în iarnă.

„Este o strategie pe care o vom aplica în toată ţara. La ora actuală, Ministerul Energiei, din toate CET-urile care există la nivel de UAT-uri (unităţi administrativ teritoriale – n. r.), mai gestionează doar 7-8%, aici fiind inclus şi ELCEN. Ne dorim ca această trecere (de la nivel central la nivel local – n. r.), care a început din 2002 – 2004 şi nu a fost dusă la capăt 100%, să fie dusă la capăt în acest mandat. Mai avem aceeaşi situaţie la Constanţa şi sunt discuţii similare şi acolo. Autoritatea publică locală este cea mai interesată, pentru populaţia dintr-un oraş, să existe preţuri bune şi calitate în furnizarea serviciului în condiţiile normale. Pentru a nu se mai crea tot timpul posibilitatea să se arunce vina dintr-o parte în alta, cel mai corect este să fie sub o singură autoritate”, consideră oficialul ministerial.

Ce spune primarul Capitalei

„Noi nu facem altceva decât să punem în aplicare Programul de guvernare pe care ni l-am asumat împreună, ca echipă. (…) Este posibil, după avizele ministerelor implicate în această procedură, în special Ministerul de Justiţie, să se ajungă la formula unei hotărâri de guvern prin care ELCEN să fie dată în administrare RADET-ului, deci Municipalităţii”, a susţinut Firea după întâlnirea cu ministrul Energiei, Toma Petcu, pe problematica strategiei energetice a Capitalei.

Cât priveşte efortul financiar pe care ar trebui să-l facă Municipalitatea pentru refacerea CET-urilor, Firea a spus că în bugetul de anul acesta s-au luat în calcul elementele care sunt cuprinse în strategia municipală de energie termică, care este în dezbatere publică.

„Intenţionăm ca în luna mai să o aducem (n.r. – strategia) în dezbaterea şi aprobarea Consiliului General. Pentru prima perioadă a anului sunt prevăzute studiile de fezabilitate, urmând ca la prima rectificare bugetară să fie adăugate şi toate celelalte sume necesare modernizării CET-urilor. Am discutat şi acest aspect cu domnul ministru al Energiei, Toma Petcu, şi de asemenea a fost extrem de deschis şi interesat ca, în paralel cu discuţia care se realizează pentru fuziunea RADET cu ELCEN, să avem o abordare tehnică la nivel de echipe mixte şi în ceea ce priveşte preluarea CET-urilor”, a precizat edilul şef.

Ce spune administratorul judiciar al RADET

La mijlocul lunii martie, Gheorghe Piperea, avocat la Piperea şi Asociaţii, administratorul judiciar al RADET, declara că regia va fuziona prin absorbţie cu ELCEN, iar acţiunile Ministerului Energiei la noua entitate vor fi transferate Primăriei Capitalei.
Piperea a susţinut că nu va exista un plan de reorganizare la ambele entităţi, aflate acum în insolvenţă, mai devreme de noiembrie 2017.
„Pe de altă parte, este bine de reţinut că efectele importante pe plan economic şi social deja s-au produs. Unele dintre ele sunt automate: niciuna dintre ele nu poate fi dată în judecată. În al doilea rând, nu mai cresc penalităţile. Din suma de 3,6 miliarde (de lei – n. r.) pe care o datorează RADET celor de la ELCEN, mai mult de 3,3 miliarde reprezintă penalităţi, care, în momentul de faţă, au fost îngheţate. Contractele care erau în curs continuă, cu excepţia celor care au fost nelegale şi care au fost desfiinţate de noi”, a arătat Piperea.

Primăria a plătit în avans circa 420 de milioane de lei în contul subvenţiei pentru gazele naturale pe toată perioada iernii, până în aprilie, pentru a nu exista sincope în alimentarea cu căldură a populaţiei, a amintit el.
„Dacă eşuează acest plan, ambele entităţi, atât RADET, cât şi ELCEN, vor intra în faliment”, a adăugat administratorul judiciar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *