Elcen se judecă deja cu Termoenergetica, succesoarea falitei RADET, și ar putea cere insolvența. Deja are de recuperat datorii de 400 mil. lei

Noua firmă care se ocupă de distribuția și furnizarea de energie termică în București, Termoenergetica, succesoarea falimentarei RADET, a acumulat deja datorii de aproape 400 de milioane de lei către Elcen în doar câteva luni, iar producătorul de energie electrică și termică a intentat deja acțiuni în instanță, pentru a recupera din debite, potrivit unui comunicat de presă al Elcen. Compania vorbește chiar despre posibilitatea solicitării insolvenței Termoenergetica.

“În doar cîteva luni de la preluarea operării rețelei de termoficare din București, TERMOENERGETICA a acumulat datorii în cuantum de 398 milioane lei față de ELCEN. Nu au fost achitate facturile aferente lunilor ianuarie, februarie și martie 2020. Se înregistrează scadențe depășite și se percep penalități conform legii. Primăria Municipiului București înregistrează restanțe la plata subvenției pentru perioada noiembrie 2019 – februarie 2020 în valoare de 538 milioane lei”, se arată în comunicat.

Termoenergetica întrunește condițiile de intrare în insolvență din cauza acumulării de datorii restante întregistrate față de Elcen, mai arată Elcen, care prezintă situația acestor datorii, pe care o reluăm și noi, mai jos:

  • 88.290.800 lei reprezintă creanță neachitată aferentă lunii ianuarie 2020, cu o depășire a scadenței de 60 de zile, la care se adaugă și penalități de întârziere, conform prevederilor contractuale.
  • 158.122.675 lei reprezintă creanță neachitată aferentă lunii februarie 2020, cu o depășire a scadenței de 31 de zile, la care se adaugă și penalități de întârziere, conform prevederilor contractuale.
  • 151.716.669 lei este valoarea facturii aferente lunii martie 2020, cu scadență depășită în data de 29 aprilie.

„RADET Bucureşti a intrat în procedura de faliment, generând datorii curente de aproximativ 300 milioane lei, înregistrate de Regie faţă de ELCEN ca urmare a pierderilor financiare şi tehnologice aferente perioadei de insolvenţă 2016-2019 şi plătibile, conform legislaţiei în vigoare, de către PMB, instituţia ce a înfiinţat şi coordonat RADET. Aceste datorii curente se adaugă datoriilor RADET București înregistrate față de ELCEN în valoare de 3,7 mld. lei, înscrise în tabelul definitive de creanțe, pentru care s-a solicitat în instanță atragerea răspunderii Municipiului București.

Menționăm că PMB înregistrează subvenție restantă aferentă lunii noiembrie 2019 în valoare de 86.927.406 lei.

De asemenea, aprox. 450 milioane lei este valoarea subvențiilor neachitate de PMB pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică pentru lunile decembrie 2019, respectiv ianuarie și februarie 2020.

În aceste condiții, este afectat echilibrul financiar al ELCEN, iar producerea energiei termice necesare pentru alimentarea cu agent termic a locuitorilor bucureșteni se realizează în siguranță atât

timp cât plata pentru furnizarea acestui serviciu vital este asigurată. Practicile falimentare, precum și lipsa de interes pentru termoficarea din București afectează grav asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică a capitalei”, arată Elcen.

„ELCEN a formulat deja acțiuni în instanță pentru recuperarea creanțelor. De asemenea, având în vedere faptul că există riscul major să se repete situația ELCEN-RADET și în ceea ce privește relația contractuală ELCEN-TERMOENERGETICA ca urmare a creșterii datoriilor restante – cu riscul compromiterii reorganizării ELCEN și, implicit, a sistemului de termoficare din capitală – ELCEN are obligația de a lua în calcul toate opțiunile legale pentru recuperarea acestor datorii, inclusiv posibilitatea formulării unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvență a Termoenergetica, în conformitate cu prevederile Legii 85/2014.

Potrivit legii 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, Municipiul București, în calitate de unitate administrativ teritorială, are în responsabilitate asigurarea continuității și siguranței serviciului public de furnizare a energiei termice. Această obligație include și asigurarea și achitarea fondurilor necesare acoperirii integrale și la timp a tuturor costurilor stabilite de legiuitor în sarcina sa, respectiv virarea subvenției pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației, potrivit O.G. 36/2006”, mai arată compania.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *