Elcen răspune Gabrielei Firea: S-a folosit păcură doar la CET Grozăvești, doar 1%, nu asta a condus la creșterea cu 800% a poluării, se deturnează atenția

Conducerea Electrocentrale București spune că, în zilele în care poluarea a crescut în București și de zece ori peste limitele maxime, doar centrala Grozăvești a folosit păcură, și într-o cantitate infima, de doar 1,2% din necesar. Anterior, primarul Capitalei, Gabriela Firea, spusese că o cauză a poluării ar putea fi și faptul că centralele Elcen ar fi ars păcură peste limita admisă. Oricum, începând de anul viitor, centralele Elcen nu vor mai folosi deloc păcură.

“În intervalul 27.02.-02.03.2020, nu s-a utilizat păcură la CET Progresu. În CET Grozăvești, s-a folosit combustibil mixt gaz natural-păcură. Păcura a fost utilizată în această centrală în cantități nesemnificative, consumul la nivelul centralelor fiind în medie de 1,2% în această perioadă”, arată Elcen.

“Un consum de păcură de 1,2% nu poate influența o creștere semnificativă  a emisiilor de poluanți în atmosferă și, în consecință, nu afectează siguranța și sănătatea populației. Cu atât mai mult, nu poate contribui la depășiri cu 800% peste limitele maxim admise la poluarea cu particule în București.

Ca urmare a lucrărilor de modernizare a instalațiilor de ardere în vederea reducerii concentrațiilor de emisii de NOx de la valoarea actuală de 300 mg/Nmc la 60 mg/Nmc, acest combustibil nu va mai fi utilizat în cadrul centralei începând cu anul viitor.

Menționăm că păcura ca și combustibil alternativ a fost utilizat ocazional și în anii anteriori, atunci când condițiile meteo au impus folosirea unor cantități mai mari decât cele folosite în acest sezon, și în nicio situație, nu s-au înregistrat valori semnificative ale emisiilor de poluanți, iar consumul nu a înregistrat depășiri ale limitelor de poluare.

Din datele furnizate opiniei publice de instituțiile abilitate, sursa poluării masive din capitală a fost determinată de alte activități, cum ar fi arderea ilegală a deșeurilor menajere sau alte tipuri de arderi necontrolate”, arată compania, care revine asupra solicitării adresate Primăriei de a se achita de obligațiile pe care le are față de sistemul de termoficare.

“În loc să încerce de fiecare dată să găsească un țap ispășitor pentru problemele pe care Primăria Capitalei nu reușește să le gestioneze, varianta optimă ar fi ca PMB să plătească la timp subvenția, întrucât astfel de demersuri sunt de fapt adevărata problemă. În ultimii ani, ELCEN nu a putut face investiții majore în modernizarea instalațiilor și a echipamentelor, deși deține centrale vechi din anii ’60 –’70, din cauza faptului că PMB nu și-a onorat obligațiile de plată.

În loc să susțină proiectele majore de infrastructură, Primăria Municipiului București a ales să cheltuiască sume importante în festivaluri și concerte. Mai mult decât atât, dna Primar a preferat să aleagă varianta mai ușoară prin care să deturneze atenția de la nenumăratele avarii și de la rețeaua de termoficare aflată într-o situație dezastruoasă din cauza lipsei de investiții, precum și de la riscul major ca bucureștenii să rămână fără căldură și apă caldă, lansând afirmații tendențioase, incorecte și incomplete referitoare la activitatea ELCEN”, mai arată compania.

Primarul Capitalei a spus că poluarea masivă care a avut loc luni dimineață ar fi putut fi generate de termocentralele Elcen.”In primul rand, CET-urile din Bucuresti, este posibil, Grozavesti si Progresul din Bucuresti sa fi ars mai multa pacura decat aveau capacitatea. Am primit informatii ca CET-urile Progresul si Grozavesti sa fi ars mai multa pacura”, a declarat Gabriela Firea intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri.

Elcen operează patru centrale în București, Progresu, Grozăvești, Sud și Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *