Elcen nu va fi preluată de Termoenergetica pentru că Primăria nu a arătat că are bani și anunță debutul procedurilor pentru ieșirea din insolvență

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, anunţă, marţi, printr-un comunicat de presă, că proiectul de realizare a Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET) integrat în municipiul Bucureşti rămâne fără obiect, scrie News.ro.

”Sierra Quadrant subliniază că, prin adresa nr. 274 din 12.01.2022, a notificat ultimativ Primăria să indice, până la data de 31.01.2022, sursele de finanţare a transferului afacerii ELCEN către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA”, a transmis, marţi, Sierra Quadrant.

Administratorul judiciar al ELCEN a precizat că această adresă a fost emisă în condiţiile în care, prin notificarea nr. 4754/14.07.2020 comunicată în vederea exprimării dreptului de preemţiune, s-a indicat în mod explicit că: ”Dreptul de prioritate nu va fi considerat valabil exprimat decât prin comunicarea unei intenţii angajante, neechivoce şi necondiţionate în vederea achiziţiei activelor cu indicarea surselor de finanţare a achitării preţului, dovedirii disponibilităţii surselor de finanţare, precum şi a solvabilităţii, încă de la momentul manifestării intenţiei de cumpărare. Lipsa indicării sursei de finanţare a achitării preţului de transfer al afacerii va da dreptul Administratorului judiciar de a nu lua în considerare intenţia comunicată”.

”Prin adresa de răspuns nr. 167/13.01.2021 a Primăriei Municipiului Bucureşti, intenţia angajantă a fost manifestată fără a se indica sursele de finanţare, fără dovedirea disponibilităţii surselor de finanţare şi nici a solvabilităţii. Mai mult decât atât, intenţia manifestată de Primăria Municipiului Bucureşti prin adresa nr. 167/13.01.2021 a fost condiţionată de actualizarea valorii de evaluare a patrimoniului Electrocentrale Bucureşti SA cu data de referinţă 31.12.2020, cu privire la activitatea ce va face obiectul transferului de afacere”, a mai transmis compania.

Sursa citată explică faptul că ”această condiţie a fost îndeplinită cu bună credinţă de ELCEN, în ciuda faptului că a antrenat noi costuri cu serviciile evaluatorului autorizat pentru reevaluarea patrimoniului ELCEN la data de referinţă 31.12.2020”.

”Ulterior finalizării raportului de evaluare, ghidaţi de convingerea că transferul activelor productive ale ELCEN către Primăria Municipiului Bucuresti se va materializa, a fost parcursă încă o etapă premergătoare procesului efectiv de transfer, respectiv realizarea testului creditorului privat prudent, ocazie cu care au fost afectate alte resurse de timp şi costuri în sarcina ELCEN.  În aceste condiţii, Sierra Quadrant a solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti prin adresa 12.01.2022 să indice până la data de 31.01.2022 sursele de finanţare a transferului afacerii ELCEN către Termoenergetica. Sierra Quadrant nu a primit niciun răspuns din partea Primăriei Municipiului Bucureşti la această notificare”, a mai transmis compania.

Sierra Quadrant consideră că ”lipsa unui răspuns la notificarea transmisă echivalează cu retragerea Primăriei din cadrul negocierilor şi, corelativ, cu retractarea intenţiei în vederea achiziţiei activelor ELCEN”.

”În aceste condiţii, Sierra Quadrant, în calitate de administrator judiciar, a supus astăzi aprobării creditorilor creditorilor alte modalităţi de organizare a insolvenţei, respectiv ieşirea ELCEN din insolvenţă, care se va finaliza după estimările noastre în cel mai scurt timp. În acest fel, se asigură eliminarea riscurilor intrării ELCEN în faliment, ale pierderii bonusului de cogenerare, ale pierderii oportunităţilor de atragere de fonduri europene nerambursabile indisolubil legate de îndeplinirea condiţiilor de mediu impuse de forurile europene responsabile în materie”, a mai transmis compania.

”Constatând zădărnicia tuturor demersurilor noastre, ne exprimăm regretul şi indignarea în faţa atitudinii Primăriei Municipiului Bucureşti, care nu a binevoit nici măcar să răspundă la solicitările noastre, formulate prin adrese oficiale. Ne exprimăm speranţa că ieşirea ELCEN din insolvenţă va reprezenta începutul unui nou drum pentru această companie. Ne exprimăm, de asemenea, speranţa că factorii decidenţi vor avea de această dată mai multă înţelepciune, pentru a nu se ajunge din nou la perspectiva falimentului unei societăţi strategice a statului român, o companie care a dovedit că poate fi viabilă din punct de vedere economic şi poate funcţiona în condiţii de performanţă”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant.

Elcen anunță debutul demersurilor de ieșire din incolvență

Electrocentrale București a anunțat tot azi inițierea demersurilor de stingere a tuturor obligațiilor de plată asumate prin planul de reorganizare în vederea închiderii procedurii de reorganizare judiciară și, implicit, a procedurii de insolvență.

“Comitetul Creditorilor ELCEN a decis astăzi cu privire la situația financiară a societății, ceea ce implică disponibilitatea ELCEN de a iniția demersurile de ieșire din procedura de insolvență.

Ca urmare a aprobării situației financiare a ELCEN de către Comitetul Creditorilor, se creează contextul pentru distribuirea sumelor restante către creditorii chirografari, ultima categorie de creditori vizați pentru plata creanțelor în conformitate cu planul de reorganizare modificat al ELCENȚ, arată Elcen într-un comunicat.

Imediat după plata creanțelor, ELCEN va face demersurile legale la Tribunalul București pentru ieșirea din procedura de insolvență și reintegrarea companiei în circuitul economic.

“ELCEN a reușit să-și redreseze activitatea ca urmare a disponibilității și eforturilor reprezentanților societății, aflată în dificultate financiară, de a găsi soluții viabile pentru a depăși această situație. Deși, din punct de vedere statistic, numărul societăților redresate și reintegrate în circuitul economic este mic raportat la numărul societăților radiate, atât structurile de decizie din cadrul ELCEN, cât și angajații s-au dedicat acestui demers, rezultând cele mai bune și aplicate idei pentru redresarea societății.

Ieșirea din dificultate financiară a ELCEN face posibilă accesarea fondurilor externe nerambursabile de la Uniunea Europeană sau a creditelor bancare pentru modernizarea centralelor termoelectrice pe care le deține, în conformitate cu normele europene și naționale privind protecția mediului”, mai arată compania.

“Realizarea investițiilor creează contextul favorabil pentru respectarea criteriilor de eficiență energetică, asigurarea continuității furnizării agentului termic necesar pentru distribuția apei calde și a căldurii către locuitorii capitalei racordați la sistemul centralizat de încălzire și asigurarea energiei electrice esențiale pentru București și sistemul energetic national”, mai arată producătorul.

“Deși ELCEN a făcut toate eforturile pentru ieșirea din insolvență cu scopul de a-și consolida rolul economic și social vital pe care îl deține, atât pentru securitatea energetică la nivel național, cât și pentru sistemul de termoficare al capitalei, este în continuare nevoie de o colaborare eficientă între toți participanții la sistemul centralizat de încălzire al capitalei (Guvern, Primăria Municipiului București, Elcen-Termoenergetica), astfel încât să se identifice cele mai bune soluții pentru menținerea contextului favorabil creat prin această ieșire din insolvență.

Ieșirea din insolvență a celui mai important producător de energie termică și electrică al capitalei marchează un pas important pentru București, pentru SEN, pentru angajații ELCEN și pentru partenerii de afaceri și furnizorii companiei”, se mai arată în comunicat.

Elcen a intrat în insolvență la finalul lui 2016, cu datorii totale de 1,6 miliarde de lei.

ELCEN deţine un rol important în ecuaţia energetică naţională întrucât este principalul producător de energie termică din Bucureşti (90%) şi, totodată, un important jucător pe piaţa de energie electrică din România. Are în componenţă patru centrale termo-electrice (CTE Bucureşti Vest, CTE Grozăveşti, CTE Bucureşti Sud şi CTE Progresu) ce produc energie electrică şi termică în cogenerare.

 

B

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *