mn

UPDATED Protest spontan la toate cele patru CET-uri Elcen din București. Angajații refuză să intre în tură, ce spune conducerea

Blocul Național Sindical a anunțat că este în derulare în protest spontan la Electrocentrale București, din cauza nemulțumirilor salariale. UPDATE la finalul textului: comunicat Elcen

Iată anunțul BNS, postat pe pagina de facebook a sindicatului

“Blocul Național Sindical, prin Sindicatul Liber Independent din cadrul Sucursalei Electrocentrale Bucuresti ELCEN, informează că, la această oră, are loc un protest spontan la toate cele patru centrale ale Societății Electrocentrale București.

Câteva sute de angajați au refuzat să intre în tură astăzi, la ora 14.00, din cauza negocierilor privind contractul colectiv de muncă pentru anul viitor, negocieri care au ajuns în impas. Concret, conducerea ELCEN dorește să acorde o majorare salarială, pentru angajații societății în 2023 mai mică decât rata anuală a inflației din ultimul an.

Reamintim că ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală şi asigură energia termică pentru peste 550.000 de apartamente din Bucureşti. În 2021, a primit din fondul de rezervă al Guvernul României 15 milioane de lei, în timp ce electrocentrale asemănătoare din alte oraşe ale ţării au primit 800 de milioane de lei. În acest an, ELCEN nu a primit niciun leu de la Guvern”

“Au avut loc negocieri ca în fiecare iarna. Sunt nemulțumiti de majorarea stabilită prin buget, de 9,6%. Astea sunt posibilitățile, oamenii vor 20%, nu puteam asigura atât. Oamenii sunt de bună credință și cred că ne vom înțelege în final”, ne-a spus administratorul special al Elcen, Adrian Tudora, care pleca d ela o centrală pentru a vorbi cu oamenii de la alta, atunci când l-am sunat.

“Ințeleg frustrările si așteptările lor, dar e o problema de care ar trebui să se ocupe în final altcineva. Ei asuc in discutie prețurile mari, dar, noi, compania, nu avem puterea de a rezolva asta”, a spus Tudora.

El a mai afirmat că nu sunt probleme legate de furnizarea energiei electrice și termice la acest momen și nici nu vor fi în orele ormătoare. “Poate mâine dimineață să apară probleme, dar eu cred ca ne vom înțelege și se va intra în tură”, ne-a mai spus administratorul special al Elcen.

UPDATE: Comunicat Elcen

București, 23 decembrie 2022. Angajații din cele 4 centrale termoelectrice aparținând ELCEN (CET București Sud, CET București Vest, CET Progresu și CET Grozăvești) au declanșat vineri, 23.12.2022, ora 14:00, proteste, fiind nemulțumiți de nivelul salariilor. Este vorba despre proteste spontane, demarate în urma negocierilor contractului colectiv de muncă pentru anul 2023. Nu există în prezent risc de întrerupere a activității de producere a energiei electrice și termice.
Este foarte important ca opinia publică să știe că ELCEN funcționează în acest moment fără risc de oprire a activității. Continuitatea funcționării instalațiilor este esențială. Producerea de agent termic pentru alimentarea cu încălzire şi apă caldă nu poate fi întreruptă, fiind o componentă importantă a infrastructurii strategice naţionale.
Inițierea protestelor spontane ale salariaților din cele patru centrale ale ELCEN a fost determinată de nemulțumirile acestora privind modul de finalizare a ședințelor de negociere a Contractului Colectiv de Muncă pentru anul 2023, cu privire la creșterea salariilor. Solicitările sindicale vizează o majorare salarială de 20%, în timp ce Legea Bugetului de Stat, intrată recent în vigoare, prevede că salariile pot crește ținând cont de inflația prognozată pentru 2023. Inflația prognozată pentru 2023 este de 9,6%.
Poziția Administrației ELCEN este aceea de a susține o majorare a salariilor angajaților ELCEN, însă ținând cont de obligația legală de a respecta prevederile Legii Bugetului de Stat cu privire la creșterile salariale în funcție de inflația prognozată pentru anul 2023.
Alte argumente extrem de importante privind buna desfășurare a activității de producere a energiei electrice și termice, aduse la masa negocierilor de administrația ELCEN:
▶️ieșirea din procedura de insolvență a societății și evitarea oricărui risc de faliment. ELCEN va depune o nouă cerere de ieșire din insolvență la termenul de judecată din procedura de insolvență (02.02.2023). Pentru realizarea acestui demers, societatea trebuie să îndeplinească toate condițiile legale, inclusiv cele prevăzute de Legea Bugetului de Stat.
▶️posibilitățile financiare ale societății impactate de:
➡️plata certificatelor de CO2 care are o pondere importantă în cifra de afaceri a ELCEN
➡️imposibilitatea accesării schemei bonus pentru cogenerare
➡️obligațiile contractuale pentru programele de investiții și reparații
Subliniem că managementul companiei și sindicatele trebuie să aibă interese comune care, prin forme de dialog adecvate, să reprezinte un scop comun și o activitate constructivă. Este vorba despre un parteneriat pe termen lung destinat stabilității, creșterii și dezvoltării ELCEN. De aceea, se fac în acest moment toate eforturile la nivelul ELCEN pentru o cooperare eficientă pe axa management-sindicate-angajați urmărindu-se un principiu simplu, și anume, apărarea drepturilor și promovarea intereselor salariaților, precum și asigurarea/negocierea unor condiții legale și echitabile de salarizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *