mn

Elcen are în derulare investiții la 3 din cele 4 CET-uri din București, pentru a crește producția de energie termică. Instalațiile noi vor fi puse în funcțiune la anul

Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, are în derulare investiții la trei dintre cele patru centrale electrice de termoficare (CET), pentru a crește producția de energie termică, arată compania.

Iată anunțul companiei, postat pe pagina sa de facebook.

“ELCEN are în prezent în derulare trei proiecte de investiții (cazane de apă fierbinte – CAF) ce vor crește capacitatea termică instalată a companiei cu aprox. 400 de Gcal:

-„Retehnologizarea/Implementarea unei capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de circa 100 Gcal/h, la CET Grozăvești”.

-“Retehnologizarea/lmplementarea unei/unor capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de circa 200 Gcal/h, la CET Bucureşti Sud.

-“Retehnologizarea/lmplementarea unei capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de circa 100 Gcal/h, în CET București Vest”.

Instalațiile vor fi puse în funcțiune în 2023”.

Printre beneficiile acestor investiții, Elcen enumeră: creșterea siguranței în alimentarea cu energie termică a sistemului de termoficare din București, conformarea la prevederile legislative de mediu în vigoare, creșterea disponibilității în funcționare și a rentabilității echipamentelor. diminuarea costurilor de exploatare și de mentenanță.

Elcen mai arată că, în afară de investițiile deja demarate în cele trei CET-uri, programul său investițional include și construirea unor centrale noi în cogenerare de înaltă eficiență.

“Pentru aceste investiții majore, e nevoie ca ELCEN să acceseze fonduri europene nerambursabile (condiționat de ieșirea din insolvență). Societatea nu dispune de resurse financiare proprii pentru realizarea acestor investiții”, mai arată compania. Elcen precizează și că are de recuperat de la Termoenergetica circa 800 de milioane de lei, care se adaugă celor 3,7 miliarde lei pentru energia termică livrată în sistemul de termoficare șu neplătite. “Dacă acești bani ar fi venit la timp, ELCEN ar fi construit deja centrale noi din fonduri proprii”, mai spune productorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *