Elcen analizează deschiderea procedurii de insolvență a Termoenergetica, moștenitoarea falitei RADET, din același motiv: neplata facturilor

foto: Nicușor Dan și administratorul special al Elcen, Claudiu Crețu, la debutul mandatului noului primar

Termoenergetica, moștenitoarea falitei Regii Autonome de Distribuție a Energiei Termice din București (RADET) riscă să intre în insolvență, din același motiv din cauza căruia RADET a intrat în faliment: datoriile către producătorul de energie electrică și termică Electrocentrale București (Elcen). S-au întrunit deja condițiile pentru insolvență, iar Elcen anunță că studiază această posibilitate.

Termoenergetica, compania din subordinea Primăriei Capitalei care distribuie și furnizează apă caldă și căldură în București a ajuns deja la datorii trecute de scadență de 360 de milioane de lei către Electrocentrale București. Firma Primăriei are facturi neplătite încă din luna ianuarie. Din acest motiv, la finalul lunii aprilie s-au întrunit condițiile pentru ca Elcen să ceară insolvența Termoenergetica, iar producătorul de energie electrică și termică deja analizează deschiderea procedurii de insolvență.

Informația a fost transmisă de Elcen în urma unei solicitări trimise de publicația noastră, răspuns pe care vi-l prezentăm integral mai jos:

“Ca urmare a solicitării dvs de informații înregistrată la ELCEN cu nr. 13458/05.05.2021 referitoare la situația plăților efectuate de către C.M. Termoenergetica București către ELCEN reprezentând contravaloarea furnizării agentului termic, vă informăm că, la acest moment, s-au acumulat datorii restante în valoare de aprox. 360 de milioane lei.

  • 66.404.820 lei reprezintă creanță neachitată aferentă lunii ianuarie 2021.
  • 145.089.254 lei reprezintă creanță neachitată aferentă lunii februarie 2021.
  • 150.210.172 lei reprezintă creanță neachitată aferentă lunii martie 2021.

Începând cu data de 30 aprilie 2021, s-au întrunit condițiile legale privind procedura de insolvența ca urmare a depășirii scadenței cu un termen de peste 60 de zile.

În aceste condiții, ELCEN analizează, împreună cu creditorii, opțiunea deschiderii procedurii de insolvență”.

Se repetă episodul RADET? 

Termoenergetica este moștenitoarea infrastructurii și serviciilor prestate de vechea Regie de Distribuție a Energiei Termice (RADET), care a dat faliment în timpul mandatului fostului primar Gabriela Firea, tocmai pentru că nu a plătit facturile la energia termică livrată de Elcen. Elcen este la rândul ei în insolvență, exact din cauza faptului că, neprimind banii, nu a mai putut plăti, la rândul ei, furnizori și taxe.

Atunci când a dat faliment, RADET datora Elcen circa 3,8 miliarde de lei, sumă strânsă de-a lungul anilor. Ulterior, când activitatea sa a fost preluată de Termoenergetica, s-a plecat de la un nou moment “zero”, fără datorii, care au rămas “în urmă”, la RADET-ul falit.

Odată cu schimbarea administrației Bucureștiului, noul primar Nicușor Dan a anunțat că Termoenergetica va plăti datoriile către Elcen, pentru ca producătorul de energie electrică și termică să poată ieși din insolvență. Deja se strânseseră datorii “noi” de 400 de milioane de lei, ale noii Termoenergetica, la acea dată. După cum se vede, chiar dacă acele datorii au fost plătite, au apărut altele noi, după ce Nicușor Dan a preluat mandatul de primar.

Termoenergetica ar urma să preia Elcen, zicea primarul

Nicuşor Dan, a anunţat, la jumătatea lui ianuarie intenţia Municipalităţii de a cumpăra Elcen, menţionând însă că pentru realizarea acestui deziderat trebuie fie obţinut acordul Guvernului şi al Consiliului General al Capitalei.

“Ne-am exprimat intenţia de a cumpăra Elcen. Este un deziderat care a apărut în spaţiul public de foarte mult timp, inclusiv la administraţiile anterioare. Avem instrumentele să îl realizăm. Există disponibilitatea – pe care am exprimat-o formal din partea Primăriei Capitalei. Este nevoie de acordul Consiliului General şi este nevoie de acordul Guvernului, prin Ministerul de Finanţe şi prin Ministerul Energiei. Sunt optimist că această preluare va avea loc”, a precizat Dan în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Primăria Capitalei.

El a reamintit că, în anul 2016, societatea Elcen a fost evaluată la un miliard de lei şi a estimat că, urmare a faptului că nu s-au mai realizat mari lucrări de invetiţii, această valoare a scăzut.

„O condiţie pe care am pus-o în intenţia pe care am exprimat-o a fost să facem o reevaluare a activelor pe care vrem să le preluăm. Mă aştept să fim sub un miliard de lei. Atât Elcen, cât şi creditorii lui, în momentul în care în vechea administraţie s-a pus această problemă, au fost de acord cu o eşalonare a acestui preţ. Deci, probabil că dacă vom ajunge să facem această preluare, pe care eu mi-o doresc, preţul pe care va trebui să îl plătim în cursul anului 2021 este undeva la 200-300 de milioane de lei. Şi asta face parte din acea solicitare către Ministerul de Finanţe pentru a ne extinde gradul de îndatorare”, a spus edilul general.

Nicuşor Dan a estimat atunci că, „în cel mai fericit scenariu”, achiziţia ar putea fi realizată în luna mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *