ELCEN: „Alimentarea cu apă caldă a Capitalei riscă să fie oprită. Este un moment critic”. Primăria nu a plătit subvenţia

„Alimentarea Capitalei cu apă caldă riscă să fie oprită în perioada următoare, în condițiile în care Primăria Capitalei nu a plătit subvenția la energia termică și, astfel, ELCEN nu poate să își achite facturile către furnizori”, a anunţat Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, care trage un nou semnal de alarmă privind situația critică din sistemul de termoficare.

Sierra Quadrant afirmă că, dincolo de înființarea noilor companii energetice, Primăria Municipiului București nu și-a respectat obligațiile de plată stipulate în OG 36/2006 privind plata subvenției aferente energiei termice livrate către populație și nu a efectuat nici până în prezent plata sumelor prevăzute pentru luna ianuarie.

„În lipsa acestor fonduri, ELCEN nu își poate achita obligațiile de plată restante către ROMGAZ (furnizorul de gaze naturale), situație în care ROMGAZ poate sista livrarea materiei prime către ELCEN. Acest fapt conduce automat la oprirea tuturor instalațiilor utilizate de ELCEN pentru producerea energiei termice, distribuită ulterior de RADET către utilizatorii finali (cetățeni, școli, gradinițe, agenți economici)”, afirmă Sierra Quadrant.

Subvenția pentru luna ianuarie în cuantum de 175 milioane de lei nu a fost virată nici sub formă de avans direct către ROMGAZ (conform Convenției de justificare a avansurilor) și nici achitată prin contul Escrow pus la dispoziția producătorilor (ELCEN având o cotă de 70% din totalul energiei termice produse).

Sierra Quadrant afirmă că refuzul PMB de a efectua plățile amintite amenință întregul proces de reorganizare a ELCEN, condamnând la faliment această societate de stat de importanță strategică. În momentul în care ELCEN nu își poate asigura materia primă necesară producției de energie electrică și termică, din cauza acțiunilor PMB, șansele de reorganizare a ELCEN sunt îngreunate într-o manieră considerabilă.

,,Argumentele prin care se încearcă acreditarea ideii conform căreia disputele dintre actorii politici legate de bugetul național sunt cauza acestei tergiversări denotă lipsa interesului real pentru rezolvarea problemelor întâmpinate, în condițiile în care au existat și există resursele necesare pentru a onora obligațiile de plată ale PMB în cazuri a căror urgență și importanță nu pot fi comparate cu livrarea apei calde în Capitală. Datoria celor aleși de cetățeni să-i reprezinte și să administreze viața unui oraș este în primul rând față de cei care i-au ales și de abia apoi față de propria carieră politică. Atunci când soarta oamenilor, calitatea vieții acestora și securitatea orașului sunt puse pe locul doi, acel oraș se va îndrepta inevitabil spre colaps. Dacă doamna Firea și echipa dânsei au decis ca RADET să intre în faliment, și acesta este motivul pentru care vedem zilnic că nu se depun toate eforturile pentru a reorganiza această societate, consider că are datoria de a-i anunța pe bucureșteni și pe toți cei implicați în acest proces. Toate acțiunile din ultimul timp, inclusiv această tergiversare a plății subvenției, ne arată că în spate este un simplu joc politic. Alegerea falimentului în locul planului de reorganizare a RADET înseamnă că sistemul de termoficare din București va intra în moarte clinică”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *