Elcen a vândut toată energia cu livrare în ultima parte a anului „pusă pe masă”, cel mai mare cumpărător a fost o firmă controlată de Augustin Oancea

Elcen a a avut succes la toate cele 13 licitații de vânzare de energie electrică cu livrare la sfârșitul toamnei și începutul iernii acestui an. Deși prețurile nu au fost mici, a fost concurență din partea cumpărătorilor, iar cele mai multe pachete au fost cumpărate de o firmă controlată de cunoscutul Augustin Oancea.

Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, a scos la vânzare în 13 mai, pe platforma de contracte bilaterale LE Flex a pieței de energie de la București, mai multe contracte de energie electrică cu livrare la sfârșitul toamnei și începutul iernii acestui an, atunci când centralele operate de companie vor livra și energie termică.

Potrivit datelor de pe platformă, compania a scos la licitație 13 pachete de energie electrică cu livrare bandă, în perioada 1 octombrie- 31 decembrie și 1 noiembrie-31 decembrie. În total aproape 0,2 TWh de energie electrică, la puteri de 5 și 10 MW

Compania a reușit să vândă toate pachetele care au fost scoase la licitație, obținând, pentru fiecare pachet, prețuri mai mari decât cel de pornire, care a fost de 440-445 de lei/MWh, fiind mai mulți cumpărători interesați.

Cine a cumpărat energia

Compania care a câștigat cele mai multe contracte a fost AMV Solar SRL. – șase. Potrivit datelor din platforma Termene, societatea face parte din grupul de firme controlat de Augustin Oancea, unul dintre cei mari antreprenori locali din energie – frma este deținută în procent de 90% de Martin Oil și 10% de mult mai cunoscuta Tinmar Energy. Din comportamentul de la licitație, pare că firma lui Oancea și-a dorit destul de mult unele dintre acele pachete, din moment ce a oferit la unele sesiuni cu până la 30 de lei/MWh peste prețul solicitat de Elcen. În total, compania a cumpărat undeva la 90 GWh de energie electrică, cel mai mare preț cu care s-a încheiat o licitație fiind de 473 de lei/MWh. Din observațiile noastre, este pentru prima dată când AMV Solar SRL – firmă care 13 ani de activitate – cumpără energie pe piața LE Flex a contractelor bilaterale.

Electrica Furnizare și-a adjudecat alte două pachete, în total aproape 30 GWh, la 458 de lei

Monsson Trading și-a adjudecat și ea, în total, 34 GWh la circa 463 de lei/MWh.

Traderul EFT și-a adjudecat și ea două pachete, în total 33 GWh, la 463, respectiv 472 de lei/MWh

Petrom a cumpărat un singur pachet, de 11 GWh, la 481 de lei.

La momentul actual, puterea electrică instalată în cele patru centale ale Elcen din București este de 1.286 MW, dar puterea disponibilă este de doar 601 MW, după cum arată compania, în condiţiile in care, in perioada de iarna, consumul de energie electrica in Bucureşti este de aproximativ 700 MW. În sezonul rece, compania livrează peste 1.000 Gcal/h de energie termică.

Citește și:

Șeful Elcen, care are din nou de primit un miliard de lei de la Primăria Capitalei, avertizează: “Nu putem să luăm bani europeni să facem centrale noi, și mai avem voie doar până în 2030. Nu știu cu ce vom mai încălzi Bucureștiul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *