Elcen a depus trei proiecte de 370 de milioane de euro pentru modernizarea centralelor Sud, Grozăvești și Progresu

 Elcen a depus trei proiecte pentru modernizarea şi creşterea randamentelor centralelor Progresu, CET Grozăvești şi CET Sud, în valoare de 370 milioane euro, iar după implementarea acestora eficienţa în exploatare va creşte la 98% şi preţul gigacaloriei va scădea, a declarat, joi, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
„În prezenţa prim-ministrului şi a primarului general al Capitalei am avut o discuţie foarte serioasă şi foarte aplicată, împreună cu conducerea Elcen şi cu colegii mei secretari de stat Dan Drăgan, care se ocupă de Fondul de modernizare, şi cu doamna Nicolescu (Daniela Nicolescu – n. r). (…) Azi am discutat la minister, ne-am uitat pe proiectele depuse pe Fondul de modernizare şi Elcen a depus trei proiecte pentru modernizarea şi creşterea randamentului centralelor Progresu, CET Grozăvești şi Sud în aşa fel încât pe total vorbim de 370 milioane euro, proiecte care vor fi finanţate prin Fondul de modernizare începând de anul viitor. Vorbim de o creştere a eficienţei energetice şi a eficienţei în exploatare de la undeva 50% acum spre 97-98% după modernizare. Deci, practic, vorbim de o scădere a preţului gigacaloriei, crescând această eficienţă, vorbim de echilibrarea sistemului de încălzire a municipiului Bucureşti”, a spus Popescu, la finalul discuţiilor.

Acesta a subliniat că, în momentul de faţă, pentru nordul Capitalei se pompează energie termică din CET Sud.

„Acolo există un dezechilibru şi avem un alt proiect pe care o altă companie a noastră, SAPE, îl face pe amplasamentul vechii termocentrale CET Titan. Vorbim de o investiţie de 58 milioane de euro pentru a construi un CET nou, cu acelaşi randament, de 50 MW şi când vom finaliza această investiţie putem spune că sistemul de încălzire al municipiului Bucureşti este cu cogenerare de înaltă eficienţă şi asigură atât securitatea energetică a Bucureştiului, prin producerea de energie electrică pe inelul Bucureşti, cât şi securitatea termică prin asigurarea agentului termic”, a mai afirmat ministrul Economiei.

El a menţionat că primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a semnat contractul pentru reabilitarea unei părţi din reţeaua termică şi a punctat că în paralel cu modernizarea companiilor care produc energie termică şi energie electrică trebuie reabilitat şi sistemul.

„Sunt convins că împreună cu Primăria Bucureşti vom reuşi ca în sfârşit, în mandatul 2021-2024, să realizăm acest lucru, să nu mai avem probleme cu încălzirea municipiului Bucureşti”, a precizat Virgil Popescu.

1 Comment

  1. Pe cine sa dau in judecata pentru faptul că nu s-au făcut investițiile si ELCEN a-l cărui angajat sunt,a intrat in indolența și nu am putut sa avem căldură dar si noi (eu) salarii mai mari???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *