Efectul scumpirii carburanţilor: vânzările benzinăriilor stau pe loc

Deşi veniturile au crescut, România are creştere economică iar numărul de autoturisme este în creştere, scumpirea carburanţilor se vede la benzinărie: şoferii pun mai puţină benzină şi motorină.

OMV Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor, a raportat, pentru al treilea trimestru al acestui an, o creştere zero a volumelor de carburanţi vândute prin reţeaua de distribuţie, comparativ cu al treilea trimestru al anului trecut.

Astfel, vânzările cu amânuntul raportate de companie s-au ridicat, în al treilea trimestru din 2018, la 780.000 de tone, acelaşi nivel cu cel raportat în al treilea trimestru din anul 2017. Faţă de trimestrul doi al acestui an, a fost o creştere de 14%, dar comparaţia nu este relevantă prin prisma faptului că în perioada de vară, cea a vacanţelor, consumul oricum creşte.

În primele nouă luni ale anului, cantităţile de carburanţi vândute de Petrom prin reţeaua sa de benzinării au crescut cu doar 1% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, şi au ajuns la 2,05 milioane de tone.

Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 787 benzinării, la sfârșitul lui martie 2018, sub două branduri, OMV și Petrom. În România, compania deţine 555 de staţii.

Citeşte şi:

Petrom inventează happy hours la benzinărie: reducere de preţ în fiecare zi, dacă alimentaţi între anumite ore

„Credem că vom termina anul cu o stagnare la nivelul cererii de carburanţi, poate cu o uşoară scădere“, a decla­rat Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, cu ocazia pre­zentării rezultatelor pentru primele nouă luni către co­munitatea de analişti, citată de Ziarul Financiar

Verchere a mai precizat, potrivit aceleiaşi surse, că una din­tre explicaţii privind această evoluţie ar putea fi comportamentul la pompă al şoferilor, care alimentează mai rar şi mai puţin la fiecare vizită în benzinărie.

Carburanţii s-au scumpit semnificativ în ultimul an, atât din cauza introducerii supraaccizei la carburanţi, care a urcat preţurile cu 38 de bani pe litru, cât şi a scumpirii petrolului, care a condus la creşterea cotaţiilor la produse petroliere, cele care formează, alaături de taxe, preţul final de la pompă.

Astfel, la jumătatea lunii august a anului trecut, preţurile medii la benzinăriile din România erau de 4,62 de lei litrul de benzină şi 4,57 lei litrul de motorină. La jumătatea lunii august a acestui an, preţurile erau de 5,72, respectiv, 5,75 de lei litrul, şi au crescut şi mai mult de atunci.

Citeşte şi:

Unde ar fi România în clasamentul european al preţurilor dacă Finanţele chiar scot supraacciza la carburanţi

În România se consumă aproximativ 5 miliarde de litri de carburanţi anual, iar principalele companii de pe această piaţă sunt, în ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *