Efectul preţurilor mari de anul trecut: Producătorii de energie electrică raportează creşteri ale veniturilor de două cifre

Companiile din sectorul energetic au început să publice rezultatele financiare aferente anului trecut. Cifrele confirmă: 2017 a fost mumă pentru producătorii de energie, dar ciumă pentru furnizori.

Creşterea preţurilor din piaţa de electricitate din 2017 a adus profituri însemnate producătorilor de energie electrică, majoritatea de stat, dar a avut un impact negativ în bilanţurile furnizorilor mari, după cum reiese din datele de bilanţ ale anului trecut.

Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, deţine şi operează centrala de la Iernut, una dintre cele două mari termocentrale din România care funcţionează exclusiv cu gaze naturale. Potrivit datelor comunicate de Romgaz, „veniturile din vanzarea de energie electrica au atins valoarea de 464,17 milioane lei, in crestere cu 38,0% fata de anul 2016; cota de piata a productiei de energie electrica a fost de 2,95%, conform informatiilor Transelectrica”. În 2017, centrala de la Iernut a produs 1,8 TWh de energie electrică, cu 14,5% mai mult decât în 2016.
Aşadar, producţia a crescut cu aproape 15%, iar veniturile din vânzarea de energie cu 38%.

Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară de la Cernavodă, a publicat şi ea rezultatele financiare preliminare pentru anul precedent. Compania a vândut, în total, atât pe fosta piaţă reglementată, cât şi pe cea concurenţială 10,7 TWh de energie electrică, cu 2% mai mult decât în anul precedent. Deşi situaţia Nuclrearelectrica a fost puţin mai complicată (ea şi Hidroelectrica au vândut energie la preţ reglementat de ANRE pentru consumatorii casnici), rationamentul se păstrează: încasările din vânzarea de energie electrică au crescut cu 16%, până la 1,88 miliarde de lei. Profitul din exploatare al Nuclearelectrica a crescut de 2,4 ori anul trecut, până la 376 milioane de lei, iar cel net de aproape trei ori, până la 303 milioane de lei.

Explicaţia este simplă: preţurile la energie au crescut anul trecut, alimentate mai ales de situaţia din iarnă, când pe piaţa spot s-a ajuns la recorduri (600 lei/MWh), iar în unele momente din an au fost consemnate cele mai mari preţuri din Europa.
Cei care au avut de pierdut au fost, pe lângă clienţi, furnizorii. Grupul Electrica, care, alături de Enel, este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din ţară, şi-a prezentat rezultatele financiare preliminare. Costurile cu energia achiziţionată au crescut cu 35% faţă de anul precedent, până la 469 de milioane de lei. Compania a înregistrat totuşi profit, de 257 milioane de lei, cu doar nouă milioane mai puţin decât în anul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *