Efectul pervers al OUG 114: WIEE, firma care aduce gaz rusesc în România, anunţă clienţii că le-a scumpit deja gazele cu 2% – surse

WIEE România, una dintre cele două firme agreate de gigantul rus Gazprom pentru a vinde gazele ruseşti în România, şi-a notificat deja clienţii din România ca, de la începutul acestui an, a majorat preţul de vânzare a gazelor naturale cu 2%.

Informaţia ne-a fost furnizată de unul dintre clienţii WIEE din România, client semnificativ, care a solicitat anonimatul.

Procentul de 2% este exact cel pe care toate firmele din sectorul energiei şi gazelor care au licenţă de funcţionare de la ANRE trebuie să îl plătească, începând din acest an, potrivit prevederilor OUG 114, publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului 2018. Procentul de taxare este aplicat la cifra de afaceri a anului precedent, iar ANRE trebuie să elaboreze legislaţia specifică pentru încasarea lui.

Cu alte cuvinte, WIEE a transferat imediat în preţul către consumatorii din România taxa pe care Guvernul român a impus-o.

România consumă circa 11 miliarde de metri cubi de gaze anual, dintre care circa 10 miliarde din producţia internă, asigurată de Petrom şi de Romgaz, iar un miliard din import, de la Gazprom. Gigantul rus exportă gaze în România prin două firme agreate de el, WIEE (deţinuită integral de Gazprom Schweiz, după ce fusese un joint-venture Gazprom-Wintershall) şi Conef (deţinută de omul de afaceri rus Vitali Matsitsky, care deţine în România pachetul majoritar al Alro Slatina).

Efectul pervers constă în faptul că Ordonanţa emisă de Guvernul PSD nu permite şi celor două companii româneşti care extrag şi vând gaze, Petrom şi Romgaz, să transfere în preţ acest cost nou, în condiţiile în care ea impune, alături de această taxă, şi plafonarea preţurilor pentru tot gazul produs în România, la 68 de lei/MWh, mult sub preţul de import şi sub preţul de acum al pieţei.

Aşadar, după cum era şi de aşteptat, Ordonanţa afectează companiile româneşti, în schimb pe ruşi nu. Majorarea va fi resimţită de consumatori, atât casnici, cât şi comerciali, ceea ce va face ca preconizata ieftinire generată de plafonarea preţului gazului românesc, cu preţul afectării grave a afacerilor Romgaz şi Petrom, să fie atenuată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *