Efectul OUG pe energie: De la 1 septembrie nu s-a făcut nicio tranzacție pe piețele forward. Furnizorii: “Nu mai există preț”

Unul dintre efectele negative ale OUG 119, ultima care reglementează domeniul energiei, este acela că nimeni nu mai vinde energie cu livrare în viitor, a spus Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

“După 1 septembrie, lucrul cel mai grav este că, în afara de o tranzacție de 1 MW, nu s-a făcut pe piața forward nicio tranzacție, nici pe energie electrică, nici pe gaze naturale, nici pe OPCOM, nici pe BRM.

Zero tranzactii forward înseamnă că nu mai există un preț de referință. Nu e energie sau gaz în piață, nu există un preț de referință. Iar furnizorul nu va ști cu cât să ofere la consumator, consumatorul nu știe să-și facă un buget. Nu se vor mai putea face contracte pe termen scurt, singura energie palpabilă care se vede în piață este PZU (piața pentru ziua următoare – n.red.). Ne temem că, în relația cu clienții vor fi doar contracte cu preț legat de PZU”, a spus Urluescu, în conferință de presă.

Într-adevăr, și azi, ca și în alte zile, furnizorii au cerut energie electrică pe piețele OPCOM la prețul de 1.300 de lei/MWh, plafonul maxim de decontare pe care îl acceptă statul pentru a rambursa furnizorilor diferența dintre costul de achiziție și prețul plafonat cu care vinde. Nu a venit nimeni să vândă, pe niciun fel de scadență – lună, trimestru, semestru, an 2023. Firmele de distribuție au cerut, și azi, energie pentru consumul rețelelor, la prețuri și de 2.600 de lei/MWh. La fel, nu a venit nimeni să vândă, la niciun preț.

În plus, pentru că au fost suprataxați traderii, se pare că vor fi afectate și viitoarele importuri de energie electrică pe contracte forward. “Costurile de rezervare a capacităților de import au scăzut la jumătate. Asta arată lipsa de apetit a traderilor pentru import și așteptări de prețuri mai mari”, a mai spus Urluescu. “Taxarea cu 98% din marja brută face necomerciale tranzactiile de import-export. Costurile de transport și cele de hedging depășesc cu mult 2%”, a mai explicat oficialul AFEER.

Taxarea cu 100% a exportului, în condițiile în care România este net importator ,este un nonsens și va duce la creșterea apetitului țărilor vecine să aplice același lucru, ceea ce pentru noi va fi dezastruos, mai spune oficialul.

Așadar viitoarele importuri de energie se vor face doar spot, prin mecanismul de cuplare al piețelor pentru ziua următoare. Și aici însă, oficialii AFEER au sesizat că diferența dintre prețurile spot din România și Europa Occidentală crește – “dacă energia se ieftinește la nivel european, la ei se ieftinește mai mult decât la noi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *