Efectul liberalizării totale a pieţei de energie: profitul Nuclearelectrica a crescut cu 50%, în primul trimestru

Nuclearelectrica, societatea de stat care operează cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, a raportat un profit net de aproape 190 de milioane de lei în primele trei luni ale anului , în creştere cu 51% faţă de primul trimestru din 2017. Asta în condiţiile unei producţii mai mai mici de energie.

Nuclearelectrica nu mai este obligată să vândă energie electrică în acest an, aşa cum a făcut anul trecut, iar acest lucru se vede în primele raportări de când piaţa de electricitate este liberalizată 100%. Compania şi-a crescut profitul vânzând mai puţină energie decât anul trecut, dar pe piaţa liberă.

Profitul a crescut cu 51%, până la 189,99 milioane de lei, producţia de energie a scăzut cu 1%, până la 2,71 TWh, dar veniturile din vânzarea energiei electrice au crescut cu 11,8%, până la 541 de milioane de lei. Nuclearelectrica produce energie în bandă, şi a preferat să o vândă pe contracte pe termen mai lung, ponderea vânzărilor pe piaţa spot  fiind destul de mică

“In perioada de trei luni incheiata la 31 martie 2018, Societatea nu a vandut energie pe piata reglementata (11% in perioada de trei luni incheiate la 31 martie 2017), inregistrand o crestere cu 12% a cantitatii de energie electrica vanduta pe piata concurentiala fata de perioada comparativa a anului precedent.

Fata de aceeasi perioada a anului anterior, cantitatea de energie electrica vanduta pe piata concurentiala a contractelor bilaterale a crescut cu 11%, beneficiind de o crestere a pretului mediu de vanzare pe aceasta piata cu 24% (pret fara Tg – tarif de injectie in reţea), in timp ce cantitatea de energie electrica vanduta pe piata spot (PZU) a crescut cu 17%, insa pretul mediu de vanzare pe aceasta piata a fost mai mic cu 32% (pret fara Tg).

Cantitatea de energie electrica vanduta pe baza de contracte, pe piata spot (PZU) precum si pe PE (piaţde echilibrare-n.red.)  este de 2.765.079 MWh, cu 0,07% sub programul de vanzari, de 2.767.094 MWh (dimensionat la prognoza de productie, fara estimarea opririlor neplanificate) si cu 0,87% mai mic fata de cantitatea de energie electrica vanduta in trimestrul I al anului 2017.

Diferenta dintre energia electrica vanduta de Societate si energia electrica produsa si livrata de CNE Cernavoda este reprezentata de energia electrica achizitionata pentru acoperirea integrala a obligatiilor contractuale, cantitate de energie electrica care a fost achizitionata in proportie de 74% de pe PE si restul de pe PZU.

Veniturile realizate pe piata de energie electrica aferente livrarilor de energie electrica din trimestrul I al anului 2018 sunt de 541.982.221 lei (din care 12.801 lei reprezinta venituri redistribuite rezultate din echilibrarea sistemului, in baza aplicarii Ordinului ANRE nr.51/2016 si Ordinului ANRE nr.76/2017), mai mici cu 2,39% fata de veniturile bugetate pentru trimestrul I al anului 2018 si respectiv mai mari cu 11,4% fata de realizarile din aceeasi perioada a anului anterior”, se arată într-un comunicat al societăţii.

Cele două reactoare ale CNE Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României în condiţiile în care fiecare are o putere instalată de producţie de 700 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *