Efectele pozitive ale automatizărilor din sistem, parţial anulate de vegetaţie – Delgaz Grid

Eforturile de automatizare a sistemului de distribuţie sunt parţial anulate de vegetaţia crescută în culoarele de protecţie a liniilor electrice aeriene, în condiţiile în care anual sunt alocate sume importante pentru creşterea siguranţei în alimentare şi asigurarea unui serviciu de distribuţie de calitate pentru clienţi, susţin reprezentanţii Delgaz Grid, compania de distribuţie de electricitate şi gaze naturale a Grupului E.ON România, într-un comunicat de presă.

„În acest sens, una dintre priorităţile noastre este automatizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice prin montarea de echipamente telecomandate şi integrarea acestora în SCADA (achiziţie de date, comandă şi control de la distanţă). O categorie de instalaţii căreia i se acordă o atenţie deosebită este cea a liniilor electrice aeriene de medie tensiune. Prin acestea este asigurată alimentarea cu energie a mai mult de jumătate dintre utilizatorii sistemului de distribuţie deserviţi de Delgaz Grid. În plus, reţelele aeriene sunt cele mai expuse spre a fi afectate de fenomenele meteo extreme, care, în contextul schimbărilor climatice, sunt din ce în ce mai dese şi de intensitate din ce în ce mai mare”, se menţionează într-un comunicat al companiei remis luni AGERPRES.

Astfel, până la finalul anului 2019, în reţelele aeriene de medie tensiune au fost montate aproape 1.200 de echipamente telecomandate (separatoare telecomandate şi reclosere). Prin efectele combinate cu cele ale altor categorii de investiţii (modernizarea liniilor, integrarea staţiilor de transformare în SCADA etc.) principalii indicatorii de calitate, în special cei referitori la asigurarea continuităţii serviciului de distribuţie, s-au îmbunătăţit de la an la an.

Pentru perioada 2020-2023 este planificată montarea a încă 470 de echipamente, în urma unui efort investiţional de aproximativ 37 milioane lei.

La nivelul anului 2028 obiectivul este de a se ajunge la 3.550 de separatoare telecomandate şi reclosere, reprezentând circa 33% din totalul celor existente.

„Din păcate, efectele pozitive ale automatizărilor din sistem sunt parţial anulate de vegetaţia existentă pe culoarele de protecţie ale liniilor, în special în zona localităţilor rurale, dar nu numai. Prezenţa vegetaţiei reprezintă una dintre cauzele avariilor (mai ales în condiţii meteo deosebite) şi constituie un potenţial factor de risc în ceea ce priveşte producerea de accidente foarte grave şi/sau incendii, şi, totodată, creează dificultăţi la intervenţia din teren a personalului Delgaz Grid. O mare parte a avariilor înregistrate în ultimele luni în contextul furtunilor puternice din zona Moldovei a fost cauzată de căderea copacilor peste reţelele electrice aeriene, ceea ce a provocat ruperi de stâlpi, conductoare şi distrugerea de echipamente”, se spune în comunicat.

În vederea evitării unor astfel de incidente, compania precizează că an de an alocă resurse importante pentru lucrări de toaletare/defrişare în vecinătatea reţelelor astfel încât să fie asigurată o distanţă minimă, conform normativelor, între liniile electrice şi vegetaţie.

Pentru realizarea acestor operaţiuni este foarte importantă şi necesară colaborarea cu autorităţile locale, care, conform legii, au şi responsabilităţi în această privinţă, dar contăm şi pe sprijinul cetăţenilor, pentru a permite accesul pentru executarea lucrărilor, susţin reprezentanţii companiei.

„De asemenea, solicităm cetăţenilor să nu planteze copaci sub liniile electrice sau în imediata apropiere a acestora. Reamintim că reglementările în vigoare precizează în mod expres interdicţia de plantare şi dezvoltarea a vegetaţiei pe culoarele de protecţie şi siguranţă ale capacităţilor energetice. În zonele în care culoarele reţelelor au fost curăţate şi interdicţiile de plantare au fost însuşite constatăm o scădere vizibilă a numărului de incidente, de aceea, considerăm că este în interesul şi beneficiul tuturor ca normele să fie respectate.Suntem preocupaţi de asigurarea continuităţii serviciului de distribuţie şi funcţionarea reţelelor de electricitate în condiţii de siguranţă pentru oameni şi bunurile lor, dar, în acelaşi timp, suntem atenţi şi la aspecte legate de o dezvoltare durabilă a afacerii şi protecţia mediului”, se arată în comunicat.

În ultimii ani, în parteneriat cu diverse instituţii (Direcţii silvice, unităţi de învăţământ etc.) peste 300 de voluntari din companiile Grupului E.ON România au participat la acţiuni de împădurire în care au fost plantaţi peste 16.000 de copaci.

„Pentru perioada următoare, în condiţiile în care contextul sanitar o va permite, ne vom implica în proiectul naţional „O pădure cât o ţară” prin participarea voluntarilor noştri la acţiuni de împădurire. Suplimentar, tot cu sprijinul voluntarilor E.ON, vom derula în unităţi de învăţământ din întreaga ţară lecţii de utilizare în siguranţă a diverselor forme de energie, precum şi despre schimbările climatice la care suntem martori”, precizează Delgaz Grid.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de aproape 81.900 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,3 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *