Oficlaill EDP Renewables, companie prezentă de 12 ani pe piața din România, spun că regenerabilele pot constitui una dintre soluțiile de relansare a economiei. Sectorul nu mai are nevoie de subvenții, ci de reguli clare și corecte din partea statului și de rețele mai prietenoase cu sursele regenerabile. Un interviu cu Eduardo Nieto, Country Manager EDPR România
Mai întâi, care este impactul pandemiei Covid-19 asupra companiei?
EDP Renewables operează un model solid de afaceri bazat pe energie durabilă și curată, iar riscurile pentru planul de afaceri ar trebui să fie limitate.
În termeni operaționali și de funcționare, impactul acestei crize este considerat a fi nul sau foarte limitat, toate parcurile noastre funcționând în parametri normali.
Nu am să vă ascund că am avut și noi partea noastră de provocări în această perioadă complicată, a trebuit să ne adaptăm pentru că toate aceste parcuri verzi deținute de EDP Renewables în România au propriile dispecerate și echipe tehnice, iar prioritatea noastră a fost reducerea condițiilor de răspândire a virusului și de a menține serviciile esențiale în funcțiune, condiții sigure pentru toți angajații.
Cum se derulează activitatea companiei în această perioadă?
Suntem o companie puternic digitalizată, astfel încât, de la începutul lunii martie, în România am implementat programul de work from home pentru toți angajații noștri care realizau activitatea zilnică de birou. Iar adaptarea s-a realizat cu cu succes.
Am fost nevoiți să realizăm și o analiză internă pentru implementarea ordonaței militare 4/2020, care prevedea ca angajații esențiali din dispeceratele energetice să fie supuși măsurilor de izolare preventivă, pentru a reduce la minimum riscurile, penrtru respecta legislația, dar în același timp – să ne asigurăm că putem continua activitatea noastră la aceeași performanță. Totuși, în ciuda crizei globale, EDPR și-a menținut politica de resurse umane și a continuat angajarea și a menținut sesiunile de instruire. Drept urmare, EDPR a fost recunoscută de Top Employers Institute drept unul dintre cei mai buni angajatori din Europa în 2020.
Care este acum capacitatea de producție de energie a EDP în România?
EDP Renewables este un lider global în sectorul energiei regenerabile și al patrulea cel mai mare producător de energie eoliană din lume. În România, EDP Renewables operează 521 MW, constând în mare parte din energie eoliană, dar și energie solară. Parcurile noastre eoliene sunt situate în regiunea Dobrogea – până în zona Vaslui, iar fermele noastre solare sunt concentrate în regiunea Oltenia, care este cunoscută ca având cea mai bună radiație solară. EDPR este liderul jucătorilor neintegrați din România.
Planurile pentru anul curent?
EDP Renewables caută constant oportunități de creștere la nivel global, ceea ce ne-a determinat să fim prezenți în 14 țări și să fim unul dintre actorii cheie la nivel mondial. Strategia noastră nu exclude nicio piață.
Suntem ferm angajați pe piața românească și prezența noastră încă din 2008 o confirmă.
EDP Renewables este gata să continue să investească în dezvoltarea pieței energiei regenerabile din România imediat ce vor fi îndeplinite condițiile necesare. Anume, echilibrarea echitabilă a costurilor în conformitate cu alte țări europene. Un pas mare a fost făcut recent prin liberalizarea pieței, care a permis acordurile bilaterale private pe termen lung, dar acest lucru nu este suficient. Pentru realizarea Obiectivelor 2030 văzute în Planul Național este necesar un mecanism de contracte pentru diferență bazat pe licitații competitive.
Ce soluții pot fi utilizate pentru creșterea activității pe acest segment având în vederea piața existentă?
Odată cu apariția Alianței Europeane pentru o Recuperare Verde (European Alliance for a Green Recovery), energia regenerabilă ar trebui să facă obiectul unui cadru de reglementare și remunerare.
Regenerabilele nu au nevoie de subvenții, ci de vizibilitate pe termen lung.
Acum, mai mult ca niciodată, vizibilitatea asupra veniturilor, astfel încât investițiile să poată fi realizate cu cel mai mic cost de capital, va fi esențială pentru deblocarea noilor instalații de capacitate.
În cele din urmă, trebuie subliniat faptul că echilibrarea costurilor în România este una dintre cele mai mari din Europa, ceea ce reduce țara ca atractivitate către investiții noi. Sperăm că acest lucru se va rezolva curând aplicând un mecanism unic de preț, deoarece este implementat în toată Europa.
Ce ar trebui să mai facă statul român?
Statul român ar putea ajuta sectorul energetic prin sprijinirea noilor investiții, crearea unui mediu stabil din punct de vedere al legislației și asigurarea condițiilor favorabile pentru dezvoltarea rețelei. Previzibilitatea fluxurilor de numerar este obligatorie pentru investițiile cu capital intens și pe termen lung. Avem nevoie de încredere în cadrul de reglementare, împreună cu condiții corecte și egale pentru toate părțile implicate. Dezechilibrarea echitabilă a pieței și claritatea suplimentară a procesului de dezvoltare, precum conectarea la rețele, vor atrage investiții sănătoase și vor facilita accesul la finanțarea bancară, contribuind la echilibrarea sistemului prin utilizarea celor mai ieftine tehnologii – și anume tehnologiile solare și eoliene.
Reînceperea investițiilor în sectorul regenerabilelor va ajuta la relansarea economiei naționale după criza COVID-19. Digitalizarea liniilor naționale de transport de energie trebuie să reprezinte o prioritate pentru statul român – lansând de asemenea un program național pentru atragerea de finanțare europenă pentru sectorul energetic și accesarea de fonduri pentru instalațiilor existente. (inclusiv mecanismul 10c). Și toți acești pași vor genera bani în plus pentru statul român. Sunt pași profitabili pentru stat.
Ce pot face antreprenorii pentru a reporni economia?
Potrivit UE, pachetul de recuperare și reconstrucție ar trebui să aibă la bază Acordul Verde și transformarea digitală pentru repornirea economiei. Acest lucru este sprijinit deja de majoritatea statelor membre și de companii din toate sectoarele, cel puțin cele care au semnat participarea la Green Recovery Alliance. Inclusiv EDPR este gata să repornească investițiile în România.
Ar trebuit încurajate investițiile în stocare, să devină un standard în sine?
EDP Renewables este, de asemenea, un pionier în ceea ce privește sistemele de stocare a energiei. Compania noastră a deschis primul depozit de energie eoliană bazat pe baterii în parcul eolian Cobadin, urmat de al doilea proiect conectat de această dată la o instalație fotovoltaică solară, cea din Băilești.
Aceste proiecte reprezintă cheia în dezvoltare tehnologică de stocarea energiei. Principiul de funcționare este simplu: atunci când există un exces de producție, sistemul va încărca bateriile, iar atunci când producția este mai mică decât se aștepta, energia stocată în baterii va fi furnizată consumatorilor.
Acest tip de instalație de stocare a energiei ar putea oferi o descoperire pe piața energiei în următorii ani, transformând energiile regenerabile, precum energia eoliană și energia solară fotovoltaică, în surse de energie disponibile constant, precum și făcându-le mai eficiente și mai fiabile.