EDS, singurul cumpărător și pentru energia nucleară scoasă la vânzare cu livrare în 2025

EDS a fost singurul cumpărător interesat de energia scoasă la vânzare de Nuclearelectrica pentru anul 2025, după ce, luna trecută, s-a consemnat o situație identică în tranzacțiile prin care Hidroelectrica a vândut energie cu livrare bandă pentru anul viitor.

Energy Distribution Services (EDS), compania antrepreniorială a familiei Mirea, care avea o cotă de piață pe segmentul clienților finali de circa 1,1 % la finalul anului trecut, dar care este și trader, a fost singura firmă care a venit cu o ofertă de răspuns la toate ofertele de vânzare de energie electrică făcute de Nuclearelectrica în 8 mai aprilie în piața contractelor bilaterale. Este vorba despre ofertele de vânzare pentru livrare în 2025.

Nuclrearelectrica, operatorul cobtrolat de stat al centralei nucleare de la Cernavodă, a scos la vânzare pe platfrorma de contracte bilaterale LE Flex patru pachete de energie cu livrare în tot anul 2025. Două au vizat livrarea de energie bandă la o putere de 10 MW și alte două la o putere de 5 MW. În total, circa 262 GWh de energie electrică.

De fiecare dată, prețul solicitat de Nuclearelectrica a fost de 450 de lei/MWh. Probabil socotit mare de majoritatea participanților la piață, din moment ce producătorul a primit o singură ofert pentru fiecare pachet, de fiecare dată de la același cumpărător: EDS. Care și-a adjudecat toate pachetele, la prețuri de 456 de lei/MWh.

Practic, EDS a procedat acum exact așa cum a făcut în cazul ofertelor de vânzare ale Hidroelectrica petru energia cu livrare în 2025 când, la fel, a fost singurul ofertant și și-a adjudecat energia. Pentru produsul band[, EDS a cumpărat și de la Hidroelectrica aproape la același preț: 452 lei/MWh. Puteți citi ce s-a întamplat atunci la linkul de mai jos:

Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025

Potrivit datelor Termene.ro, afacerile și profitul EDS au explodat în 2022. Compania a înregistrat o cifră de afaceri netă de 2,11 miliarde de lei (dublu față de anul anterior) și un profit net de 292 de milioane de lei, de peste patru ori mai mult decât în anul precedent.

Citește și

Prețul energiei electrice spot a scăzut pe piața românească și în aprilie, pentru a treia lună la rând, căzând sub pragul de 60 de euro/MWh. Ce recorduri s-au bătut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *