EDP Renewables a înregistrat un profit net de 556 milioane euro în 2020, în creștere cu 17%

EDP Renewables, lider global în sectorul energiei regenerabile şi al treilea producător mondial de energie eoliană, a raportat un profit net de 556 milioane de euro la sfârşitul anului 2020, comparativ cu 475 milioane de euro în 2019.

Conform unui comunicat al companiei, la sfârşitul anului trecut, EDP Renewables gestiona un portofoliu de active operaţionale cu o capacitate totală de 12,2 GW, din care 11,5 GW sunt consolidate integral şi 669 MW sunt consolidate pe capital propriu (Spania, Portugalia, SUA şi în offshore).

Pe parcursul întregului an, EDPR şi-a mărit capacitatea cu 1.580 MW, inclusiv cu cei 486 MW din achiziţionarea diviziei de regenerabile de la Viesgo. În această perioadă, compania a continuat să îşi implementeze cu succes strategia de rotaţie, încheind vânzarea întregii participaţii în parcul eolian Babilonia de 137 MW, a 237 MW într-un portofoliu spaniol, a 80% dintr-un portofoliu de 563 MW în SUA (din care 200 MW vor deveni operaţionali în 2021) şi a unui parc eolian de 102 MW tip „Build and Transfer” (Construieşte şi Transfer) în SUA. În total, începând din decembrie 2020, variaţia netă a portofoliului consolidat al EDPR a reflectat o creştere de 806 MW.

În decembrie 2020, EDPR avea în construcţie 2,4 GW capacitate de producţie, din care 1.648 MW erau din energia eoliană pe uscat, alţi 404 MW erau din energia solară fotovoltaică şi 311 MW erau din proiecte offshore deţinute prin capital propriu.

În această perioadă, EDPR a produs 28,5 TWh de energie electrică verde, evitând astfel emisia în atmosferă a 18 milioane de tone de CO2. Electricitatea produsă a fost cu 5% mai mică decât anul precedent, în conformitate cu o capacitate medie instalată mai mică rezultată din executarea strategiei EDPR de optimizare a portofoliului prin vânzare.

EDPR a raportat venituri totale de 1,731 miliarde de euro în 2020, în scădere cu 5% ca urmare a resurselor eoliene mai mici şi a impactului negativ al diferenţelor de curs valutar, care nu au fost compensate prin preţuri de vânzare mai mari. Alte venituri din exploatare s-au ridicat la 498 milioane de euro (comparativ cu 400 milioane de euro în 2019), performanţa interanuală reflectând câştiguri de 443 milioane de euro aferente tranzacţiilor de vânzare încheiate la sfârşitul anului în SUA şi Spania, împreună cu tranzacţiile offshore, şi anume participaţiile vândute în cadrul asocierii (joint-venture) offshore cu Engie, conform acordului semnat în ianuarie 2020.

Atât rezultatul EBITDA (profit operaţional înainte de plata dobânzilor, a taxelor, depreciere şi amortizare) cât şi cel EBIT (profitul înainte de plata dobânzilor si impozitului) au fost similare de la an la an. EBITDA a ajuns la 1,655 miliarde de euro, în timp ce EBIT a fost de 1,054 miliarde de euro. Cheltuielile financiare nete au scăzut cu 64 milioane de euro, până la 285 milioane de euro, din cauza datoriei mai mici şi a costului mediu mai mic al datoriei în perioada respectivă (3,5% faţă de 4,0% în 2019).

La sfârşitul anului 2020, datoria netă a companiei a totalizat 3.443 milioane de euro (+640 milioane de euro faţă de decembrie 2019), reflectând pe de o parte numerarul generat de active şi, pe de altă parte, investiţiile din perioada respectivă, inclusiv achiziţia Viesgo şi diferenţa valutară.

EDP Renewables este lider la nivel mondial în domeniul energiei regenerabile, ocupând locul trei în topul celor mai mari producători de energie eoliană din lume. Compania a trecut în ultimii ani printr-un proces de dezvoltare excepţional şi este prezentă în acest moment pe 14 pieţe internaţionale (Belgia, Brazilia, Canada, Columbia, Franţa, Grecia, Italia, Mexic, Polonia, Portugalia, România, Spania, Regatul Unit şi SUA).

Energias de Portugal, acţionarul principal al EDPR, este o companie producătoare de energie la nivel mondial şi un lider în ceea ce priveşte crearea de valoare, inovaţii şi durabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *