EDP a inaugurat cel mai mare parc solar plutitor din Europa, situat pe un lac de acumulare

La șapte luni de la începerea lucrărilor de construcție, centrala solară plutitoare a EDP din sudul Portugaliei (Alqueva) este gata să înceapă producția de energie, se arată într-un comunicat al EDP, companie prezentă și în România în sectorul producției de energie din surse regenerabile.

Cu aproape 12.000 de panouri fotovoltaice – ocupând 4 hectare, echivalentul a aproximativ 0,016% din suprafața totală a lacului de acumulare Alqueva – noua platformă are o putere instalată de 5 MW și capacitatea de a produce în jur de 7,5 GWh pe an, ceea ce înseamnă că poate asigura alimentarea cu energie a mai mult de 30% din familiile din această regiune din sudul Portugaliei (Portel și Moura).

“Intrarea în exploatare a acestui proiect – considerat cel mai mare din Europa pe un lac de acumulare al unui baraj – reprezintă un pas relevant în dezvoltarea energiilor regenerabile și consolidează angajamentul EDP pentru inovare și tranziție energetică”, arată EDP.

Parcul solar a fost inaugurat în Portugalia vineri, 15 iulie, într-un eveniment la care au fost prezenți diverși reprezentanți oficiali portughezi.

Actualul proiect solar presupune o investiție totală de șase milioane de euro și se remarcă prin tehnologia solară plutitoare și conceptul de hibridizare, care permite combinarea energiei solare și hidroelectrice din barajul Alqueva. În plus, este planificată și instalarea unui sistem de baterii, cu o putere nominală de 1 MW și o capacitate de stocare de aproximativ 2MWh. Toate aceste tehnologii vor folosi un singur punct de conectare la rețeaua electrică existentă, promovând optimizarea și eficiența rețelei, reducând în același timp impactul asupra mediului.

În plus, EDP intenționează să instaleze până la 154 MW de capacitate regenerabilă într-o fermă hibridă completă, inclusiv 70 MW de panouri fotovoltaice solare plutitoare, ce au fost obținute de EDPR în recenta licitație pentru energie solară plutitoare din Portugalia, dar și 14 MW de supracapacitate solară și 70 MW de capacitate eoliană hibrid. Acest proiect va consolida producția de energie din acest baraj, fiind capabil să producă 300 GWh anual, aprovizionând 92.000 de locuințe și evitând emisia a peste 133.000 de tone de CO2. De asemenea, amploarea proiectului și componenta de hibridizare vor face posibilă combinarea diferitelor tehnologii și asigurarea unui echilibru la nivel de preț, similar cu ceea ce oferă primul parc solar plutitor din Alqueva, aflat deja în funcțiune.

„Tehnologia solară plutitoare, în care EDP este un pionier global, reprezintă un salt înainte remarcabil în extinderea surselor regenerabile și în accelerarea procesului de decarbonizare. Strategia noastră de hibridizare, prin combinarea apei, soarelui, vântului și a stocării, este în mod clar o cale logică pentru creșterea producției de energie în care EDP va continua să investească. Alqueva este astăzi un exemplu de inovație și sustenabilitate pe care îl vom consolida în curând cu noul proiect câștigat la prima licitație solară plutitoare din Portugalia”, a declarat în comunicat Miguel Stilwell d’Andrade, CEO al EDP.

“Proiectul Alqueva se remarcă prin inovația sa în flotatoarele care susțin panourile solare: plastic reciclat, combinat cu compozite din plută. Soluția, care este testată pentru prima dată la Alqueva, este rezultatul unui parteneriat cu Corticeira Amorim (prin Amorim Cork Composites) care a dezvoltat o formulă mai sustenabilă pentru flotatoarele produse de compania spaniolă Isigenere. Această inovație contribuie la reducerea greutății platformei cu 15% și ajută la scăderea amprentei de CO2 a proiectului cu aproximativ 30%.

Tehnologia solară plutitoare este decisivă în utilizarea resurselor și în extinderea energiilor regenerabile, care contribuie la combaterea dependenței energetice de alte surse și accelerează procesul de tranziție energetică. Acest prim proiect la scară largă din Alqueva – care a continuat după succesul primului pilot inițiat în Alto Rabagão în urmă cu aproximativ șapte ani – este astfel în conformitate cu strategia EDP de a investi în proiecte de inovare și surse regenerabile și de a fi 100% verde până în 2030”, mai arată EDP.

EDP Renewables este al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume, cu o prezență în 26 de piețe din Europa, America de Nord, America de Sud și Asia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *